"Ik denk niet dat je de perceptie over Wouter Vandenhaute nog gekeerd krijgt. En als er zondag verloren wordt van Standard, dan kan het wel eens heel woelig worden. Ik zou met mijn twee dochters dan niet in de buurt van het stadion willen zijn." Strafpleiter en Anderlecht-fan Sven Mary neemt in deze Radio Radzinski geen blad voor de mond en spreekt ook over het voorzitterschap. "Als Marc Coucke morgen belt, dan sta ik binnen het kwartier in zijn bureau."
#79 Radio Radzinski met Sven Mary: over Abdeslam, voorzittersambities, bierbekers en BCS
Lees ook: #107 Radio Radzinski: over een hoopvolle trainerswissel, een zwakke Zanka en Romelu Lukaku
'Ça passe ou ça casse'. Het is de manier waarop de Brusselse strafpleiter Sven Mary in het leven staat. En da's misschien ook wel nodig als je niet alleen slachtoffers maar ook criminelen moet bijstaan. De meest opvallende naam op een ondertussen bijzonder lange lijst met cliënten is ongetwijfeld die van Salah Abdeslam.
'Abdeslam is de finale van de Champions League voor advocaten'
De terrorist was mee verantwoordelijk voor de aanslagen van 22 maart in Maalbeek en de luchthaven van Zaventem. Hij was ook een van de spilfiguren in het netwerk dat in november 2015 verschillende aanslagen pleegde in Parijs, waaronder een schietpartij in concertzaal Bataclan. Het onverdedigbare verdedigen. Wie wil zoiets doen? Sven Mary draait er zijn hand niet voor om en vergelijkt het zelfs met 'de finale van de Champions League voor een voetballer'.
Het maakt hem in een klap wereldbekend en tegelijkertijd berucht. En toch neemt Mary vandaag geen plaats voor de beklaagdenbox van Abdeslam tijdens het proces. Dat gaat door op de oude NAVO-site in Evere en zal nog maanden duren. "De impact op mijn directe omgeving was gewoonweg te groot. Dit kon ik mijn twee dochters gewoonweg niet aandoen," zegt Mary, die achteraf wel geen spijt heeft van de beslissing op zich om iemand als Abdeslam te willen verdedigen.
Lozano, Zetterberg en stinkende bierbekers op RWDM
Mary verdedigt vandaag dus in een rechtszaal, maar had dat net zo goed professioneel op een voetbalveld kunnen doen. Want dankzij een uitstekende linkervoet kan hij op jonge leeftijd de oversteek maken van ITNA Itterbeek naar de jeugdacademie van Anderlecht. Zijn grote held Juan Lozano speelt op dat moment in het eerste elftal van paars-wit.
Zelf doorstoten naar de A-ploeg zit er voor Mary niet in. De concurrentie is daarvoor gewoonweg te groot, net zoals het talent van de sierlijke Pär Zetterberg die bij Mary in de ploeg zit. Toch houdt hij mooie herinnenringen over aan zijn tijd op Neerpede. Dat geldt niet voor de bar bij de buren van RWDM. Daar ging hij soms met een paar ploegmaten in het weekend pinten tappen. Maar de herbruikbare bekers hebben hem voor eeuwig een afkeer van bier bezorgd.
"De gebruikte bekers werden niet onmiddelijk uitgespoeld en daarna opgeslagen in een houten cabane aan het stadion. De zon kreeg daarna vrij spel en als wij na twee weken de deur opendeden kwam er een geur vrij die er bij mij voor heeft gezorgd dat ik een levenslange afkeer heb van bier."
Mauve Malaise en voorzittersambities
Een biertje van het Brussels Beer Project zegt Mary dus niets. Het voorzitterschap van Anderlecht daarentegen wel. "Ik ben al jarenlang bevriend met Vincent Mannaert (algemeen manager van Club Brugge, red.). En als er een carrière is waar ik toch wel een beetje jaloers op ben, dan is het die van hem."
'Voorzitter worden van Anderlecht is een droom van mij. Als Marc Coucke morgen belt, dan zal ik binnen het kwartier in zijn bureau staan.'
"Voorzitter worden van Anderlecht is dan ook een droom van mij. Als Marc Coucke (hoofdaandeelhouder van RSCA, red.) morgen belt, dan zal ik binnen het kwartier in zijn bureau staan. Het zou voor mij de ideale finale van mijn professionele carrière zijn."
Maar daar komt natuurlijk wel wat geld bij kijken, werpen Rein en Pico hem meteen voor de voeten. "Dat kapitaal heb ik niet, maar er zijn zeker ondernemers genoeg met een gezonde ambitie om te investeren in Anderlecht."
Meelopen met de BCS, Van Holsbeeck en een nieuwe prijsvraag
Verder in de aflevering gaan we nog dieper in op de band van Sven Mary met de BCS, ofwel de harde kern van Anderlecht. En we keren nog eens terug naar 10 oktober 2018 toen 'Operatie Propere Handen' een bom legde onder het Belgische voetbal. Voormalig sportief manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck kwam daarbij in een slecht daglicht te staan. Een uitspraak in dat onderzoek is er nog altijd niet en dus is Van Holsbeeck voor Mary 'onschuldig tot het tegendeel is bewezen'.
Helemaal aan het einde stellen we nog een nieuwe prijsvraag waarmee je het boek 'De rebelse advocaat' over werk en leven van de strafpleiter kan winnen. Afsluiten doen we met 'Black' van Pearl Jam.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , radio radzinski , Sven Mary , RSC Anderlecht