Met de Tourstart komt in 2019 het grootste sportevenement van dat jaar naar Brussel. Na de stadionperikelen en het missen van het EK voetbal in 2020 de ideale kans voor België om het blazoen weer op te poetsen. "Hiervoor moeten we geen stadion zetten", vertelde Alain Courtois, als Brussels schepen van Sport ook betrokken bij het Eurostadion, dinsdag tijdens de parcoursvoorstelling.
Courtois over de Tour: 'Hiervoor moeten we geen stadion zetten'
"Het parcours is het stadion en zelfs als er een buurtweg ligt, mogen we erover rijden", stak Courtois van wal. "Jullie kennen mijn mening over het stadiondossier en het EK. Ik moet zeggen dat het een enorm drama is voor België. Ik was, ben en blijf geschokt."
"Nu kunnen we eindelijk nog eens tonen dat ons land in staat is om een mondiaal evenement te organiseren, dat is van 1958 geleden. We moeten ons de vraag stellen of het normaal is dat we daarop zolang hebben moeten wachten. Daarom hebben we ook zo hard gevochten voor deze Tourstart. Het is een uitgelezen kans om op een positieve manier in de actualiteit te komen. Het avontuur begint vandaag."
Prijzig avontuur
Dat het een prijzig avontuur wordt, staat vast. De start van de Tour de France vorige zomer in Düsseldorf kostte de Duitse stad 7,8 miljoen euro. Tegen een kostenpost van 15,9 miljoen euro stond een opbrengst van ongeveer 8 miljoen euro. Vooral voor de beveiliging en verkeersmaatregelen vielen de kosten hoger uit dan voorzien en laat net dat ook twee heikele punten zijn in Brussel.
"Vijftien miljoen euro, dat bedrag lijkt mij een beetje hoog", relativeert Courtois. "Ik denk dat wij nu nog twee à drie miljoen euro moeten vinden om een mooi evenement te organiseren. We moesten al vijf miljoen betalen om de start te mogen organiseren en dan moeten wij ook een deel bijdragen. Je moet echter niet met cijfers tellen. Wat kost het imago van Brussel? Niemand kan dat tellen, ook al is dat de realiteit. Overal gaan wij over Brussel lezen. En daarvoor moesten wij hier in deze stad een groot evenement organiseren. We kunnen het imago van onze stad verbeteren. Voor één week zijn we het centrum van de wereld. Met de Tourstart trekken we sporters en toeristen uit de hele wereld aan."
Veiligheid grootste zorg
"Voor de horeca in Brussel ben ik dan ook tevreden. Die mensen lijden momenteel, zij klagen omdat er minder mensen naar Brussel komen. Er zijn reeds 4.500 hotelkamers geboekt, dus de economische return zal groot zijn. Veiligheid is dan weer een van onze grootste zorgen. Met de politie zijn wij voldoende gewapend, denk ik. Daarnaast zijn er op het vlak van infrastructuur in een stad als Brussel veel problemen om een Tourrit te organiseren. Zo was het niet evident om een aankomststrook van 350 meter te vinden."
Lees meer over: Sport , Politiek , Tour de France
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.