Na de abrupte coronastop begin maart, start dit weekeinde een nieuw seizoen in de Jupiler Pro League. Een jaar na de terugkeer van Vincent Kompany, mogen er stilaan resultaten verwacht worden.
En plots is er weer voetbal: wat kan RSCA in tweede jaar met Kompany?
Het is niet omdat er niet gevoetbald werd de afgelopen maanden, dat het rustig was op de burelen van de meeste Belgische voetbalclubs. Een kortgeding hier, een procedure bij het BAS daar, afgewisseld met een occasionele vergadering van de Pro League. Lang verhaal kort: de competitie begint dit weekeinde met 18 clubs en er komen play-offs voor de titel met de eerste 4 van de ranglijst.
Anderlecht hield zich in al die discussies gedeisd en spaarde op die manier wat advocatenkosten uit. Er viel met de achtste plaats op de ranglijst ten tijde van de stop dan ook weinig meer te winnen of verliezen. Paars-wit richtte zich op het volgende seizoen, waarin het opnieuw niet buiten de landsgrenzen hoeft te spelen. Coronatechnisch gezien wel veilig.
Intern voerde de club wel de zoveelste verandering op bestuurlijk vlak door: Wouter Vandenhaute verving eind mei Marc Coucke als voorzitter en vergaarde extra aandelen. Coucke is nog altijd hoofdaandeelhouder. Ook Vincent Kompany, momenteel nog speler, vergaarde aandelen. Samen moeten ze de financiële put die bij Anderlecht was ontstaan opnieuw vullen.
Nieuwkomers
Tot zover de activiteiten van mannen in kostuum. Bijna even belangrijk in de Pro League anno 2020 is wat zij in het met het oude Brusselse logo bedrukte paars-witte shirt doen. Anderlecht moest creatief zijn op de transfermarkt en kon dan ook geen grote namen binnenhalen. De transferperiode in ons land loopt in eerste instantie tot 31 augustus, zoals gebruikelijk. Vanwege de coronacrisis gaat de markt op 8 september echter opnieuw open tot 5 oktober. In de rest van Europa loopt de transfermarkt ook tot 5 oktober, maar zonder de pauze van een week.
De belangrijkste nieuwkomer in het Astridpark is voorlopig Percy Tau. De Zuid-Afrikaan wordt gehuurd van Brighton & Hove Albion, dat hem eerder aan Club Brugge en Union Saint Gilloise verhuurde. De aanvaller, die met rugnummer 11 gaat spelen, is door een gebrek aan voorbereiding nog niet inzetbaar tegen Mechelen.
Dat geldt ook voor Mustapha Bundu, waarvoor Anderlecht zo’n 3 miljoen euro overmaakte aan het Deense Aarhus. Bundu is in principe fit, maar kwam pas donderdag aan in Brussel en kon nog niet met de groep trainen. Bovendien moet hij, ondanks dat hij vorige maand al eens een positieve coronatest afleverde en in quarantaine ging, nog een test ondergaan voor hij mag spelen in de Jupiler Pro League.
Wel inzetbaar is Timon Wellenreuther, de Duitse keeper die overkwam van het Nederlandse Willem II en rugnummer 1 kreeg. De verwachting is evenwel dat Hendrik Van Crombrugge voorlopig nog de eerste doelman van Anderlecht blijft. Met de Nederlander Jelle ten Rouwelaar trok paars-wit deze zomer ook een nieuwe keeperstrainer aan. De terugkeer van de vorig jaar aan Racing Genk verhuurde Thomas Didillon betekent dat Ten Rouwelaar drie eersteklassewaardige doelmannen onder zijn hoede heeft.
Linksback Bogdan Mykhaylichenko kostte ongeveer anderhalf miljoen. Hij kwam over van Zorya Luhansk uit zijn thuisland Oekraïne. Aan de andere kant van de defensie vinden we mogelijk een oude bekende: de onvermijdelijke Anthony Vanden Borre heeft opnieuw een rugnummer (18) gekregen.
Verder werd er met Illias Tadikine een jeugdspeler van Racing Genk aangetrokken en keerden Ognjen Vranjes, Antonio Milic, Kristal Abazaj, Kenny Saief, Aristote Nkaka, Luka Adzic, Bubacarr Sanneh, Mohammed Dauda en Hannes Delcroix allemaal terug na een uitleenbeurt. Hun perspectieven op een plaatsje in de eerste ploeg van Frankie Vercauteren lijken echter even groot als die op een blessurevrij jaar voor Kompany.
Vertrekkers
De selectie van vorig jaar bestond naast een hoop zelfopgeleide spelers uit veel huurlingen. Nacer Chadli, Philippe Sandler, Dejan Joveljic en Marko Pjaca keerden allemaal terug naar hun clubs. Derrick Luckassen kon wel nog een extra jaar gehuurd worden van PSV.
Het contract van Samir Nasri werd niet verlengd en Frank Boeckx is gestopt. Andy Najar, nog zo’n oudgediende, vertrok naar Los Angeles FC. Sieben Dewaele wordt voor een jaar verhuurd aan Heerenveen.
De financieel meest interessante uitgaande transfer van Anderlecht is die van Kemar Roofe. Hij zou zo’n 5 miljoen euro hebben gekost voor het Schotse Rangers. Ter vervanging is RSCA nog wel op zoek naar een nieuwe spits.
Voorbereiding
De Belgische competitie is de eerste West-Europese die weer begint. Komend weekeinde worden ook nog Champions League-wedstrijden afgewerkt van afgelopen seizoen. Dat betekent dat het voor Anderlecht en andere Belgische clubs lastig was om oefenpartners op niveau te vinden.
De wedstrijden die wel gespeeld werden, verliepen voor paars-wit met wisselend succes. Er werd verloren van Charleroi (0-1), gewonnen van Sint-Truiden (2-0 en 1-0), gewonnen van Saint-Etienne (1-2 en 0-1), gelijkgespeeld tegen Nantes (0-0), gewonnen van RWDM (2-1) en verloren van Lille (0-2). De wedstrijden werden allemaal achter gesloten deuren afgewerkt, zoals ook de competitieduels voorlopig zonder publiek worden afgewerkt. Kompany raakte in het duel met Saint-Etienne geblesseerd en mist sowieso de eerste competitiewedstrijden.
Afgaande op de laatste oefenwedstrijden, zou het centrum van de defensie dan bestaan uit Luckassen en Elias Cobbaut. De flankposities werden in die oefenwedstrijden bezet door Amir Murillo en Killian Sardella. Nieuwkomer Mykhaylichenko is nog niet direct inzetbaar. Van Crombrugge zal normaal gezien het doel verdedigen.
Op het middenveld wordt nog altijd een oplossing gezocht voor Adrien Trebel, die een monstersalaris heeft, maar meer niet in de plannen voorkomt. Vercauteren hield in de voorbereiding vast aan Sambi Lokonga en Peter Zulj als controleurs op het middenveld en Michel Vlap op tien. Met Jeremy Doku en Francis Amuzu op de flanken en Antoine Colassin in de spits, ziet de ploeg er hoe dan ook niet anders uit dan aan het einde van vorig seizoen. De vraag is waar Yari Verschaeren nog ingepast zou worden in dit plaatje.
Verwachtingen
Ondanks een lange lijst met teruggekeerde en vertrokken spelers, lijkt de typeploeg van Vercauteren niet veel aan kracht te hebben ingeboet. Alleen het vertrek van Chadli zal zich echt laten voelen. Daartegenover staat de komst van Tau en Bundu. Het feit dat er nauwelijks nieuwe spelers moeten worden ingepast, zou een voordeel moeten zijn voor de jonge ploeg van Anderlecht.
Van die jonkies mag komend seizoen ook meer verwacht en geëist worden. Lokonga, Verschaeren, Doku, Amuzu en niet te vergeten Kana hebben een jaar aan ervaring gewonnen en zouden dit jaar meer hun stempel mogen drukken. Kompany en Zulj moeten ook dit jaar voor de ervaring zorgen.
De lat ligt hoe dan ook hoger: een club als Anderlecht moet altijd voor play-off 1 spelen en die wordt dit jaar niet door de eerste 6, maar eerste 4 van de reguliere competitie betwist. Club Brugge is opnieuw titelfavoriet nummer 1, Anderlecht zal zich moeten meten met AA Gent, Racing Genk, Royal Antwerp FC en Standard Luik. Twee van die clubs achter zich houden zal al een behoorlijke opgave zijn voor nagenoeg dezelfde ploeg die afgelopen seizoen pas 8ste werd.
Sport op BRUZZ
Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Sport , Sport op BRUZZ , Anderlecht , RSCA , RSCA Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.