Astrid Barbier, schaakster

| Astrid Barbier, schaakster.

Enfant terrible: Astrid Barbier, schaakster

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
01/12/2018

Astrid Barbier (22) is een van de tien beste schaaksters van België. Als lid van het nationale vrouwenteam deed ze al mee aan twee schaakolympiades. Ze heeft een master in agogische wetenschappen. Ze groeide op in Temse en woont sinds twee jaar met haar ouders in een cohousingproject in Laken.

TERRIBLE Astrid Barbier BRUZZ ACTUA 1640

| Astrid Barbier: "De wereld is hier thuis en er valt altijd iets te beleven."

Toen ik in de tweede kleuterklas zat, wilde ik leren schaken. Mijn vader, mijn broers en mijn zus gingen al naar de schaakclub en ik wilde niet achterblijven. Mijn mama heeft mij de beginselen bijgebracht. Later is mijn papa mijn leermeester geworden. We namen met het hele gezin vaak deel aan toernooien. Ik ben nog lang niet de beste Barbier.

Mijn oudste broer heb ik wel al ingehaald op de officiële ranking van de wereldschaakbond FIDE. Ik zit nu boven de 1.900 Elo-punten en zou er graag ooit 2.200 halen. Nu ik halftijds studeer en het topsportstatuut heb, waardoor ik gewettigd afwezig kan zijn, hoop ik dat ik vooruitgang kan boeken. Zodra je werkt en een gezin hebt, wordt het moeilijk om sterker te worden. Van schaken alleen kun je helaas niet leven.

Schaken is een fascinerend spel. Het helpt je om probleemoplossend te denken. Van de openingszet tot het eindspel moet je patronen herkennen, varianten berekenen, stappen vooruitdenken. Tegelijk speelt ook intuïtie een rol. Als je cruciale matchen speelt, moet je fysieke conditie in orde zijn. Ik ben zelf nogal stressbestendig.

"Schaken is goed voor je zelfbeeld"

Astrid Barbier, schaakster

Astrid Barbier, schaakster

Schaken heeft een positieve invloed op je zelfbeeld. Dat geldt zeker voor mensen met een neurobiologische ontwikkelingsstoornis, zoals dyslexie, ADHD en autisme. Mijn masterproef ging daarover. Er is ook het sociale aspect. Je speelt tegen mensen van alle leeftijden. Dankzij het schaken heb ik de wereld kunnen rondreizen. Ik heb toernooien in IJsland, Siberië en India afgewerkt. Ik heb er overal vrienden aan overgehouden en mijn talenkennis is er serieus op vooruitgegaan. Mijn vriend – een Belg met Armeense roots – is ook een schaker. Er zijn véél schakerskoppels (lacht).

Schaken wordt nog altijd gezien als een mannensport. Het WK-duel tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana krijgt veel aandacht, terwijl bijna niemand de beste schaakster van het moment, de Chinese Hou Yifan, kent. In de schaaksport zelf is er nog veel seksisme. ‘Vrouwen kunnen niet schaken,’ hoor je weleens. Ik heb het gevoel dat ik mij als vrouw harder moet bewijzen.

Maar ik heb al gemengde toernooien gewonnen en België scoort internationaal gezien vaak beter bij de vrouwen dan bij de mannen. De kloof tussen de geslachten wordt kleiner. Al is het gezien de achterstand nog altijd nodig om het vrouwenschaken te promoten. Ja, vrouwenrechten interesseren mij. Ik volg nu een interuniversitaire opleiding gender en diversiteit en ben betrokken bij de vrouwenbeweging YWCA.

Ik woon liever in Brussel dan in Temse. De stad verruimt je blik ontzettend. De hele wereld is hier thuis en er is altijd iets te beleven. Ik vind de mensen vriendelijk en ik voel me zeker niet onveilig. Mijn Vlaamse vrienden vinden het hier nochtans eng (lacht). Wat beter kan? Properheid, verkeer, fietsvriendelijkheid, armoedebestrijding. Ik heb op kot gezeten op de VUB-campus, maar nu woon ik bij mijn ouders. In L’Echappée delen we veel gemeenschappelijke faciliteiten: tuin, feestzaal, logeerkamer, gereedschap, speelgoed en binnenkort zelfs een groentedak. Er zijn duidelijke afspraken en de communicatie loopt goed. Cohousing is samen apart leven.

Ik wil later aan de slag in de sociale sector. Ik heb gewerkt met straatkinderen in Bolivia en ik kijk al uit naar een stage bij het Minderhedenforum. Of iets met schaken? Ik vind het heel tof om in Brussel schaaklessen te geven via de Brede School. Ik geloof in de kracht van het schaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Sport , Samenleving , Astrid Barbier , schaaksport , cohousing , Enfant Terrible

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni