Michael Verschueren huivert als hij de omschrijving ‘fils à papa’ hoort. De nieuwe coördinator van het sportief departement van RSC Anderlecht wil absoluut niet vergeleken worden met vader Michel, die 23 jaar manager was bij Anderlecht. “Ik ben niet bezig met in België één keer kampioen spelen om de twee jaar, Anderlecht moet dringend weer meetellen op Europees niveau.”
| Michael Verschueren, de nieuwe coördinator van het sportief departement van RSC Anderlecht.
Ici un attaquant très fort,” dat is een van de vele berichten die Michael Verschueren tegenwoordig ontvangt via WhatsApp. Er zit een link bij naar een spelersprofiel op een Duitse voetbalwebsite die zich specialiseert in transfers. “Kijk,” toont Verschueren. “Dit bericht komt van een ex-speler.” Het toont aan hoe het nummer van Verschueren, die nog maar enkele weken een topfunctie bij RSCA bekleedt, in voetbal- en makelaarskringen de ronde doet. Zelf blijft hij er opvallend rustig onder. “Of ik druk voel? Nee. Ook niet van Marc (Coucke).” Iets meer dan twaalf uur na dit interview zal Verschueren zijn eerste grote beleidsdaad stellen: het ontslag van trainer Hein Vanhaezebrouck.
U bent nu wel volop op zoek naar een nieuwe technisch directeur om u te ondersteunen. Wie wordt het?
Michael Verschueren: Joker (lacht)! Nee, we hebben meer dan zestig cv’s ontvangen. Er zitten ongelooflijke profielen tussen, voetbaliconen met naam en faam. Maar daarom hebben ze voor ons niet het juiste profiel. Je kan op het hoogste niveau gespeeld hebben, maar dat betekent niet dat je het beroep van technisch directeur aankan. Het gaat ook over verstand hebben over de legal side of things, contracten juridisch goed onderhandelen en afsluiten. Ik wil dit dossier nog voor het einde van het jaar afronden. Als de keuze gemaakt is, zullen de mensen misschien zeggen: ‘Ja, maar ge claimt dat alle wereldsterren naar Anderlecht willen komen. En ge neemt iemand die wel de referenties heeft, maar geen topvoetballer is geweest.’
U zegt steevast Marc als het over de voorzitter gaat. U hebt een goede relatie met hem?
Verschueren: Hij belde mij eens op toen hij zijn eerste stappen zette als voorzitter van KV Oostende. Marc was geïnteresseerd in een aantal spelers van Anderlecht, ik gaf hem het nummer van Herman Van Holsbeeck (voormalig sportief manager van Anderlecht die bij de overname door Coucke aan de kant werd geschoven, red.). Daarna heb ik hem eens uitgenodigd voor een wedstrijd in de Champions League. Daar is een foto van gemaakt, en die is het voorbije jaar gretig gebruikt in de pers. Om ‘aan te tonen’ dat mijn promotie binnen de club al langer vastlag. Maar dat was niet het geval.
U hebt promotie gemaakt, maar er zijn er veel meer die hun biezen mochten pakken op Neerpede.
Verschueren: Sommige mensen binnen de club zaten op hun limiet. Ik ben pas sinds september echt actief in de kantoren van de club op Neerpede. De werknemers die er voor die periode werkten, ken ik amper. De voorzitter wil ambitie zien en wil niet dat je je ‘grijze wandelwegje’ blijft volgen. Ook op dat vlak is hij een intrigerende man. Marc heeft met iedereen een gesprek gevoerd, en dan bleek soms dat de match er niet was. Waarom dat meer aandacht krijgt dan bij andere bedrijven begrijp ik niet.
Omdat het hier om de grootste voetbalclub van België gaat.
Verschueren: Ja, er staat elke dag een persfotograaf aan de poorten van het oefencomplex om iedereen die binnen- en buitengaat te fotograferen. We gaan daar goed mee om, vind ik. Als je je best doet en beslissingen neemt die een breed draagvlak hebben, dan kom je daar mee weg, heb ik het gevoel. En dat gebeurt bij deze club op een duidelijke communicatieve manier. Maar natuurlijk, we zijn Anderlecht, en op een zeker moment moet je het op het veld allemaal bewijzen.
"Met Pär Zetterberg hebben we nu iemand in huis die de huidige spelers de waarden van Anderlecht bijbrengt"
Daar loopt het dit seizoen niet goed. Hoe gaat u het tij proberen keren?
Verschueren: Ik ga anders werken dan Herman, meer vanuit het managementperspectief. Mijn respect voor hem is groot, hij werd om de twee jaar kampioen. Maar ik ben niet bezig met één titel pakken om de twee jaar. Ik wil in het buitenland het merk Anderlecht groter maken én ambitieuzer zijn op Europees niveau.
Een belangrijk onderdeel van mijn plan is internationale jeugdscholen opzetten over de hele wereld, met de unieke filosofie van Anderlecht. We hebben net ons eerste akkoord getekend met de Litouwse voetbalfederatie. Wij gaan erheen met onze knowhow en bieden die aan, zij investeren in de infrastructuur.
We willen zo zusterclubs van Anderlecht creëren in het buitenland en op termijn de beste spelers naar de club halen. Want geloof me, wij hebben een way of playing. Zoals Ajax die ook heeft. Twee jaar geleden waren we met onze min 15-jarigen in Texas. Het kleinste verschil in de wedstrijden met de Amerikaanse tegenstanders was geloof ik twintig doelpunten. De ouders van de plaatselijke spelertjes waren diep onder de indruk. ‘This is insane,’ zeiden ze. Dit jaar hebben we onze jeugdtrainers er clinics (trainingssessies, red.) laten geven. We hebben de kennis, we moeten ze ook gebruiken en exporteren.
Dat is het buitenland, maar hoe zit het met de link met Brussel?
Verschueren: Zo’n tachtig procent van onze supporters komt niet uit Brussel. De club moet dus meer voor de stad doen, maar het beleid moet ook meer voor het voetbal doen. Wij willen RSC Anderlecht meer verankeren in Brussel met sociale projecten, maar ook door van onze faciliteiten een echte netwerkplek te maken. Anderlecht is een merk dat aantrekt. Al is dat bij jongeren in de stad nog niet het geval. We tellen niet meer mee op het allerhoogste niveau, dus is het logisch dat jonge Brusselaars in shirtjes van Real Madrid rondlopen. Wij hebben nu eenmaal geen absolute wereldvedettes in de ploeg vandaag.
Ondertussen boomen de twee andere grote Brusselse voetbalclubs. RWDM speelde kampioen en promoveerde naar de eerste amateurklasse (derde niveau in België). En Union …
Verschueren: (valt meteen in) Tegen Union verloren we met 0-3 in de beker. Dat stoort me nog steeds. Onze spelers hadden niet begrepen dat een match tegen Union Saint-Gilloise altijd een historische belangrijke wedstrijd is. Dat mag niet meer gebeuren. Met Pär Zetterberg (ex-Anderlecht-coryfee, red.) hebben we nu iemand in huis die de huidige spelers de waarden van Anderlecht bijbrengt.
2019 staat voor deur. Wordt Anderlecht kampioen volgend jaar?
Verschueren: Waarom niet? Ik geloof nog in een verrassing dit seizoen. 2018 was ongezien desastreus. Ik wil eind volgend jaar ook een mooie Europese campagne inzetten met de club. We moeten een basis leggen om ooit in eigen stadion een Europese finale te spelen. Dat is de grote droom.
Dat is een wel zeer verre droom. Maar dan komt er dus een nieuw stadion in Neerpede? Een locatie die uw voorzitter eerder omschreef als ‘een vanzelfsprekende oplossing’.
Verschueren: Neerpede als stadionlocatie is voor mij van de baan. Burgemeester Eric Tomas was er als de kippen bij om dat plan te boycotten. We moeten het natuurgebied respecteren. We zullen de vijver niet zomaar dichtgooien om er een stadion te zetten.
Uitbreiden op de huidige locatie? Wat uw voorzitter dan weer een ‘makkelijke maar dure oplossing’ noemt.
Verschueren: In België is er de afgelopen twintig jaar geen enkel groot bouwproject vlot vergund. Je moet overleggen met alle beleidsniveaus, een consensus is moeilijk. Is een complete renovatie en capaciteitsverhoging van het huidige stadion een optie, als je twee keer meer supporters wil lokken? We moeten dat plan van een renovatie naast een bouwplan van een compleet nieuw stadion op een plek in Brussel, buiten Anderlecht, leggen. Maar eerst ligt er nog wat ander werk op de plank.
Michael Verschueren
- Geboren in 1970
- Studeert econometrie aan de VUB
- Wordt in 2010 aandeelhouder RSCA
- Sinds 2018 verantwoordelijke sportief departement RSCA
2018, het jaar van de voetbalheisa
Op 25 februari wandelt Marc Coucke voor het eerst als nieuwe Anderlecht-eigenaar het Constant Vanden Stockstadion binnen. Een paar maanden later knikkert buur Union Saint-Gilloise RSCA uit de beker. Nieuwe sportief directeur Michael Verschueren moet Anderlecht de komende jaren weer op het juiste spoor zetten.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Jaaroverzicht 2018: voetbalheisa , Michael Verschueren , RSC Anderlecht , Voetbal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.