| De Memorial Van Damme wordt door het uitblijven van de toekomstplannen voor het Koning Boudewijnstadion bedreigd.

Niemand staat te springen om renovatie van Koning Boudewijnstadion te betalen

© BRUZZ
23/04/2021

230 miljoen. Dat is het maximumbedrag dat vandaag aan een mogelijke renovatie van het Koning Boudewijnstadion kleeft. Maar voorlopig lijkt niemand van plan om dat ook echt te betalen. “Want wie wil nu geld steken in iets dat toch nooit winstgevend kan zijn,” zegt ondervoorzitter van het Brussels parlement Guy Vanhengel (Open VLD).

Zijn de renovatieplannen van het Koning Boudewijnstadion dood en begraven? In september vorig jaar noemde architectuurprofessor Francis Metzger (ULB) de vernieuwingsplannen al ‘totaal zinloos’. “Het is niet alleen onrendabel, maar ook totaal onrealistisch”, klonk het toen scherp.

Die kritiek lijkt vandaag nog niet te zijn verstomd. Voor een volledige renovatie, exclusief de integratie van een indoor sporthal en nationaal sportmuseum, worden de kosten geraamd tussen de 184 en de 230 miljoen euro. Dat is een aanzienlijk bedrag, waar zowel Vlaanderen als Brussel niet staan te springen om het te betalen.

Vlaanderen en Brussel houden geldbuidel dicht

“Wij zijn voorstander van een renovatie waar zowel de Memorial als andere sporten onderdak kunnen vinden”, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). “Maar in stadiondossiers zijn het veelal lokale overheden die meefinancieren.” De Vlaamse overheid trekt in Vlaanderen al geen geld uit voor stadions, dus waarom dan in Brussel, is de insteek. Zeker in coronatijden.

Doorverwijzen naar die lokale overheden heeft echter weinig zin, zo blijkt uit navraag van Het Nieuwsblad. Bij meerderheidspartijen PS en Ecolo valt te horen dat de stad Brussel, als eigenaar van het stadion, voorlopig enkel zijn huidige engagementen – een paar miljoen per jaar – wil blijven nakomen en meer niet.

En van het Brussels Gewest hoeft men evenmin veel te verwachten, zegt Guy Vanhengel (Open VLD), ondervoorzitter van het Brussels Parlement. “Een bedrag van 230 miljoen -dat al snel oploopt tot 300 miljoen, waar je al bijna een gloednieuw stadion voor zet - is ook voor het Gewest, dat op een budget van 5 à 6 miljard draait, onmogelijk.” Zeker na de mislukking van het Eurostadion-project is Brussel niet erg happig om een actieve rol op zich te nemen.

Op zoek naar privé-investeerders

De enige oplossing is om geld los te weken van privé-investeerders. Maar die houden hun handen voorlopig af van het project. En dat is volgens Vanhengel niet meer dan logisch. “Want wie steekt geld in iets waarvan al bewezen is dat je het niet kan rentabiliseren? De Memorial, de Rode Duivels en een paar concerten volstaan niet om het stadion iets te laten opbrengen.”

Bij de KBVB, de Belgische voetbalbond, blijven ze echter optimistisch. “Dat iedereen naar elkaar wijst? Dat komt omdat het dossier nog bovenaan de agenda moet komen. Het positieve is dat iedereen wil dat er iets verandert. Dat zit al goed. We moeten nu gewoon afwachten wat de volgende ronde brengt,” zegt CEO Peter Bossaert aan Het Nieuwsblad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni