De Molenbeekse vzw Averroes heeft een officiële wielerclub opgericht. Die moet ervoor zorgen dat meer Molenbekenaars op de fiets kruipen. "Ik ben op de fiets geboren", vertelt oprichter en Hassan Rahali.
Nieuwe wielerclub wil fiets promoten bij Molenbekenaars
In de Rand zijn er tientallen officiële wielerclubs, maar binnen de Gewestgrenzen is dat anders. Bij Cycling Vlaanderen zijn er vier Brusselse clubs geregistreerd. Daar komt er nu eentje bij, in Molenbeek: Averroes Cycling.
"De fiets is altijd al mijn passie geweest. Ik denk dat ik op de fiets geboren ben", vertelt medeoprichter Hassan Rahali. "Toen ik eind jaren zeventig aankwam in Brussel, was ik als dertienjarige een van de weinigen die dagelijks fietste. Men zag mij toen als abnormaal."
Dat is vandaag anders. Het aantal fietsers in Brussel neemt jaar na jaar toe en daar hoopt Rahali met zijn wielerclub aan bij te dragen. "We hebben het vaak over het klimaat en mobiliteit. En vele mensen hebben niet genoeg geld, dus is mijn boodschap: koop een fiets."
'Meer dan samen gezellig fietsen'
Voor de initiatiefnemer - die ook tot oktober vorig jaar gemeenteraadslid was in Molenbeek - is de fiets meer dan een vervoersmiddel, of een manier om aan sport te doen. Zijn wielerclub ziet hij ook als een campagnemiddel voor verkeersveiligheid.
"We zien veel meer fietsers dan vroeger, maar fietsen blijft gevaarlijk. Wij zijn zwakke weggebruikers, maar daar zijn automobilisten zich niet van bewust", aldus Rahali. Met Averroes Cycling pleit hij onder meer voor meer en veiligere fietspaden en sensibiliseringscampagnes. "Onze wielerclub gaat niet alleen over samen gezellig fietsen. Het gaat verder dan dat."
Daarnaast hoopt de Molenbekenaar zijn gemeente hiermee in een positief daglicht te plaatsen. "Molenbeek heeft altijd al geleden onder een negatief imago. Dat is onterecht en zulke initiatieven zijn hiervoor belangrijk", zegt Rahali, die tot oktober vorig jaar nog in de gemeenteraad van Molenbeek zat.
Rahali: "In de samenleving heeft iedereen een eigen kleur, origine, religie of filosofie, maar het is belangrijk om samen dingen te doen. We zitten samen op een schip dat moet blijven varen, of in dit geval op de fiets."
'Fiets spreekt geen taal'
Volgens de oprichter van Averroes Cycling is dit de eerste Molenbeekse wielerclub sinds jaren, al klopt dat niet helemaal. Zo werd Molenbeek Brussels Cycling Team in 2018 opgericht en geregistreerd bij de Franstalige tegenhanger van Cycling Vlaanderen.
"Maar zij organiseren alleen koersen", aldus Hassan Rahali nog, "en wij organiseren met onze club wekelijkse fietstochten." Wekelijks vertrekken Rahali en zijn wielervrienden zondagochtend vanop de Leopold II-laan voor tochten van 20 tot 100 kilometer. In de toekomst hoopt hij zelf ook koersen te organiseren.
De wielerclub - die in september werd opgericht en tien dagen geleden geregistreerd werd bij Cycling Vlaanderen - telt intussen een tiental leden. Rahali hoopt om meer vrouwen aan te trekken en ook mensen die andere talen spreken. "Want een fiets spreekt geen taal."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , wielerclub , wielersport , fietsen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.