Mama met kinderen in fietskar en op kinderfiets. Door de regeringsmaatregelen om het coronavirus in te dijken is er weinig verkeer

| Mama met kinderen in fietskar en op kinderfiets. Door de regeringsmaatregelen om het coronavirus in te dijken is er weinig verkeer.

Voor fietswinkels die voor - of tijdens - de quarantainemaatregelen ook hebben ingezet op onlineverkoop van tweewielers zijn het gouden dagen. De onlineverkoop stijgt gestaag.

Het zijn gunstige dagen voor fietsers in Brussel. Volledige buurten worden omgevormd tot woonwijken, fietspaden worden her en der in sneltempo aangelegd, en er zijn een pak minder verkeersincidenten met fietsers te betreuren nu wagens minder aanwezig zijn in het straatbeeld. Voeg daar nog het mooie weer en de gedwongen quarantaine aan toe en je beschikt over de nodige overtuigingskracht om de Brusselaar op een fiets te krijgen.

'Onlineverkoop piekt'

Dat valt ook op bij fietswinkels die aan onlineverkoop doen. Het aantal verkochte fietsen lijkt de pan uit te swingen. "We hebben een enorme piek gehad bij aanvang van de lockdown," laat een verantwoordelijke van het Brusselse fietsmerk Cowboy optekenen in La Capitale. Dat de startprijs van een elektrische fiets er 1.990 euro bedraagt, lijkt geen domper op de fietsvreugde.

Ook bij familiebedrijf Cycles Devos in Elsene loopt het vlotjes, heel vlotjes zelfs. "In normale tijden bestaat onze omzet voor vijftig procent uit de verkoop van scooters, en vijftig procent uit verkoop van fietsen. De scooters verkopen we sinds het begin van de quarantaine niet meer, toch blijven de zaken minstens even goed draaien," zegt een enthousiaste Frédéric Rousseau, die met broer en zoon de familiewinkel runt.

Geen vakantie? Dan maar op de fiets

"Vlak na de aankondiging van de quarantainemaatregelen werd het snel duidelijk dat we iets moesten ondernemen. Anders konden we gegarandeerd sluiten. We hebben dan veel tijd en energie gestoken in het optimaliseren van onze webshop. Tegelijk blijven we via mail en telefonisch heel beschikbaar om klanten te helpen in hun zoektocht naar naar de juiste tweewieler. En dat werpt zijn vruchten meer dan af. We hebben twee bestelwagens die voortdurend aan het leveren zijn."

Voor Rousseau is de verklaring voor het succes van de onlinepoten van fietswinkels eenvoudig. "Veel families hebben hun vakantieplannen in het water zien vallen. Dat budget wordt dan beschikbaar voor andere zaken, en met het mooie weer van afgelopen weken blijkt een fiets een uitstekende optie."

Opletten geblazen

"Toch is het soms opletten geblazen als je een fiets online wil kopen," zegt Guy Bras, fietsverantwoordelijke bij de federatie Traxio aan onze Franstalige collega's. "Er zijn twee zaken waar je op moet letten als je online een fiets koopt. Enerzijds moet je nagaan of de fiets wel degelijk gemonteerd geleverd wordt (niet iedereen is even handig als het erop aankomt een fiets in elkaar te steken). Daarnaast moet je uiteraard ook oppassen voor promoties die te mooi lijken om waar te zijn. Die zijn meestal vals," concludeert hij.

Een overzicht van Brusselse fietswinkels, waar ook herstellingen kunnen plaatsvinden, vindt u via deze link.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , fietsen , fietspaden , online aankopen , coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni