| Op het einde van de eerste helft halen stewards en politieagenten een supportersspandoek weg met daarop het opschrift 'Unioniste Antifasciste'.

Politie en Union spreken elkaar tegen over 'provocerend' spandoek

© BRUZZ
17/01/2020

De politiezone Zuid zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het weghalen van ‘een provocerend spandoek’ tijdens de thuiswedstrijd van Union tegen Oud-Heverlee-Leuven van afgelopen weekend. Maar bij Union wijzen ze toch in de richting van politie en gemeente. “De lokale autoriteiten hebben de nodige maatregelen genomen om escalatie te voorkomen." Ondertussen stellen sommige supporters zich vragen bij deze actie. "Waarom wordt juist nu een vlag verbannen die al jaar en dag te zien is in het stadion?"

‘Unioniste Antifasciste’. Dat stond er afgelopen weekend te lezen op een spandoek van Unionsupporters tijdens de wedstrijd tegen Oud-Heverlee-Leuven. Tot de politie de vlag liet weghalen aan het einde van de eerste helft wegens 'te aanstootgevend'.

'Actie is verzet tegen linkse clubcultuur'

De actie leidt tot heel wat discussie onder supporters. "Waarom wordt juist nu ingegaan tegen een vlag die al jaar en dag in het stadion te zien is?", valt er her en der te lezen op verschillende supportersfora op sociale media.

"Union kent een linkse clubcultuur met een volks karakter. Het is wel opmerkelijk dat sinds de professionalisering van de club en de communicatie alles strakker wordt afgelijnd"

Emily Deglas, supporter Union

Ook supporter Emily Deglas begrijpt niet waarom het spandoek moest verdwijnen. "Het is opmerkelijk dat sinds de professionalisering van de club en de communicatie alles strakker wordt afgelijnd. Nochtans kent Union een clubcultuur met een volks karakter die altijd links getint is geweest. Dat is vandaag nog altijd zo. Net zoals bij alle andere matchen was er ook tegen Leuven niemand in de tribune die aanstoot heeft genomen aan het opschrift."

Fabrizio Basano, lid van de Facebookgroep 'Unioniste Antifasciste' beaamt dat. Hij begrijpt dat Union zich wil profileren als een apolitieke organisatie, maar ziet in de verwijderde opschriften geen bewijs van politieke stellinginname. "Het gaat hier niet om extreemlinks, of extreemrechts, maar wel om het uitdragen van universele normen en waarden. In een voetbalwereld waar spelers nog altijd te maken krijgen met racistische en discriminerende opmerkingen, lijkt mij dat geen overbodige luxe."

'Politie verantwoordelijk voor veiligheid in en rond het stadion'

Vraag is nu wie de opdracht heeft gegeven om het spandoek weg te halen. Bij Union wijzen ze in de richting van de politie.

"De politie is verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het stadion. Zij heeft de nodige maatregelen genomen om escalatie te voorkomen, zoals de voetbalwet dat voorschrijft"

Union

“De politie is verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het stadion. Zij heeft de nodige maatregelen genomen om escalatie te voorkomen, zoals de voetbalwet dat voorschrijft. En die geldt voor alle clubs in het land.”

“Union is een apolitieke organisatie, maar we willen wel benadrukken dat de club openstaat voor ieders mening of standpunt. Respect en verdraagzaamheid maken deel uit van ons DNA”, zo verklaart Union op haar website en aan BRUZZ.

‘Ingegrepen op vraag van veiligheidsverantwoordelijke’

Toch acht de politiezone Zuid het vandaag nodig om zijn versie van de feiten uit te sturen in een persbericht. “Het is essentieel om iedereen eraan te herinneren dat Union zelf verantwoordelijk is voor wat ze toelaten op hun tribunes en vooral wat niet. Zij bepalen zelf waar de tolerantiegrens ligt. Het is de rol van de politie om ervoor te zorgen dat deze wordt nageleefd en ontmoetingen van Union met andere clubs zonder problemen verlopen.”

"Het spandoek is verwijderd op vraag van de veiligheidsverantwoordelijke van Union"

Politiezone Zuid

“Het spandoek is weggehaald op vraag van de veiligheidsverantwoordelijke van Union. Het is nooit de bedoeling geweest om de vrijheid van meningsuiting te beknotten of antifascistische waarden de kop in te drukken. De zone Zuid schaart zich trouwens achter dat gedachtegoed”, laat de politie niets aan de verbeelding over.

'Niet de stijl van de veiligheidsverantwoordelijke'

Zowel Deglas en Basano hebben het raden naar wat er zich exact heeft afgespeeld in het Dudenpark. Het zou hen wel verbazen als het spandoek werd weggehaald op initiatief van de veiligheidsverantwoordelijke, zoals door de politie wordt beweerd.

"De kans is groot dat de beslissing van hogerhand komt, want dit is niet de stijl van de veiligheidsverantwoordelijke"

Emily Deglas en Fabrizio Basano, supporters van Union

"We kennen hem zeer goed en dat is niet de stijl waarmee hij supporters benadert. Als er zich incidenten voordoen, dan gaat hij met de mensen in kwestie praten om tot een oplossing te komen. De kans is dus groot dat de beslissing van hogerhand komt."

De veiligheidsverantwoordelijke zelf wilde voorlopig liever geen commentaar geven op de feiten. Hij vindt het wel 'bizar dat de politie in 48 uur tijd van mening kan veranderen'.

Vlaggen niet, t-shirts wel toegelaten

Ondertussen laten meerdere bronnen aan onze redactie weten dat tijdens een overleg tussen de verschillende veiligheidsdiensten op 18 september vorig jaar beslist zou zijn om vlaggen met 'antifascistische boodschappen' niet langer toe te laten in het stadion. Enkel t-shirts zouden vanaf dan nog gedoogd worden.

"Als dat zo is, dan is dat helemaal absurd. Wat is nu het verschil tussen een vlag en een t-shirt?", vraagt Basano zich af. De politiezone Zuid wenst hier niet op in te gaan en verwijst voor een reactie naar het eerder uitgestuurde persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Sport , Union Sint-Gillis , Oud-Heverlee-Leuven , provocerend spandoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni