Onder een stralende zon werden vanochtend de Urban Youth Games afgetrapt. Ongeveer 1.500 kinderen van over heel België kwamen samen in het Edmond Machtensstadion in Molenbeek om te skaten, te voetballen, te zwemmen en nog zo veel meer.
Urban Youth Games: ‘Verbinding door te sporten’
Urban Youth Games (UYG) is een initiatief van atletiektrainer en coach van de Belgian Tornados Jacques Borlée om schoolkinderen van over heel België met verschillende achtergronden samen te brengen. Het allereerste evenement vond in 2019 plaats, ook in Molenbeek. Vier jaar later leven ongeveer 1500 kinderen zich uit binnen de verschillende sporten, vertelt Ciara Reid, woordvoerster van UYG.
“Alle ploegen zijn gemengd, waardoor kinderen nieuwe potentiële vriendjes ontmoeten en zo mogelijk onbekende sporten ontdekken”, vertelt Reid. Zo zijn er ook een paar OKAN-klassen en kinderen met een beperking aanwezig. “Er zijn kinderen uit Vlaanderen, Wallonië, Duitstalig België en zelfs Parijs aanwezig”, vertelt Reid.
Op het einde van het lange parcours rond het stadion - je waant je zo op een rode loper - staat een grote olympische vlam die de kinderen zelf hebben mogen aansteken. In de buurt instructeur Eres zich om een les skateboarden te geven. Eres straalt van de passie. Hij is de manager van Stoked Board Academy waarmee hij vooral in Vlaanderen kampen, lessen en wedstrijden geeft.
Skateboarden stond voor het eerst op het Olympische programma tijdens Zomerspelen van 2020 in Tokio. Dat heeft er volgens Eres mee voor gezorgd dat skaten veel populairder is geworden.
De kinderen lijken het meteen onder de knie te hebben, maar dat is volgend Eres een deel van het leerproces: “Ze dragen natuurlijk bescherming voor iets (lacht).” De gouden tip van Eres is “voeten juist zetten en je veilig te voelen op je plank.” Verder moeten ze ook goed kijken waar ze naartoe gaan en snelle reflexen hebben.
Naast nieuwe Olympische sporten zoals skateboard kwamen ook paralympische disciplines aan bod. Een paar jongens beoefenen 'blind voetballen' met een blinddoek op. Bij blind voetballen zitten er korrels in de bal die lawaai maken. “Het is heel anders dan normaal voetballen. Je moet vooral je oren gebruiken en roepen naar andere mensen een voorzet te geven,” zegt Mohammed. “Het is niet zo gemakkelijk als het er uit ziet”, grijnst hij nadat hij tot hilariteit van alle aanwezigen naast de bal heeft getrapt.
Voor de lunch zoeken de kinderen even de schaduw op van de warme lentedag te bekomen. Het zweet parelt op hun voorhoofd als ze wat meer vertellen over hun dag. "Mijn naam is Tanne," zegt een enthousiast meisje met een sterk Oost-Vlaams accent. "Ik ben 10 jaar oud en ik kom van de Piramide in Gent.” Ze knikt heftig ja op de vraag of ze het leuk vindt. "Ik heb vooral heel veel zin in hockey straks, dat heb ik nog niet vaak gespeeld.” Ook Yassin heeft het naar zijn zin. "Ik speel al voetbal, maar ik heb daarnet voor het eerst korfbal gespeeld. Dat was echt leuk, het is net zoals basketbal!"
Om de dag goed af te sluiten sprak BRUZZ met Jacques Borlée, Olympisch kampioen en initiatiefnemer van de Urban Youth Games. Borlée kijkt met een glimlach terug op de eerste nationale editie van het evenement. “Er zijn mensen van Wallonië, Brussel, Vlaanderen, de Oostkantons en zelfs van Parijs tot in Molenbeek geraakt. Dat is een mooie symboliek.”
De Olympiër legt verder uit: “Onze gemeente heeft sinds de aanslagen een slechte naam gekregen. Het is dus fijn dat het hier over heel andere dingen ken en die geschiedenis vergeten wordt.” Op de vraag waarom het evenement belangrijk is hoeft hij niet lang na te denken. “Ondanks alle verschillende talen en origines kunnen kinderen zich verbinden door te sporten.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Urban Youth Games , jacques borlee , skateboard