400 bomen sneuvelen voor RAC-project: buurtbewoners misnoegd

TG
© BRUZZ
31/07/2019

Op de site van het Rijksadministratief Centrum in de Vijfhoek worden bijna 400 bomen gekapt. De bomen staan op een dakplaat waarvan de waterdichting vernieuwd moet worden. Een gevoelige kwestie, en met de recente hitte is de gevoeligheid voor het planten en kappen van bomen nog toegenomen. Buurtbewoners reageren misnoegd.

Precies 397 bomen zullen gekapt worden op de site van het RAC, waar de komende jaren appartementen, winkels en een scholencomplex zullen gebouwd worden. De publieke ruimte wordt ook vernieuwd en er komen nieuwe bomen, 377 om precies te zijn.

Dat doet het bloed van enkele bewoners van de buurt koken, blijkt uit een opiniestuk bij Apache. Zonder bomen wordt het effect van het stedelijke hitte-eiland versterkt. Dat is het fenomeen dat steden op warme dagen sterk opwarmen en daarna weinig afkoelen door beton, steen en asfalt die warmte opslorpen en 's nachts afgeven. Bomen zijn belangrijk om dat effect te bestrijden.

Onverantwoord om de bomen te kappen, vinden de buren die eerder dit jaar al eens fel tekeer gingen tegen de plannen (te hoge gebouwen, extra verkeer door de school, onaantrekkelijke woonkazernes...).

Waterdichting

De kap is echter moeilijk te vermijden, blijkt uit het verslag van de stedenbouwkundige overlegcommissie van de Stad Brussel. Het Rijksadministratief Centrum is gebouwd op een sokkel, en de dakplaat ervan moet onderhouden worden. De waterdichting wordt aangepakt en daarvoor moet de bovengrond (inclusief bomen) verdwijnen, vergelijkbaar met de werken aan het De Brouckèreplein.

Het RAC is ook een site voor stadsontwikkeling en is door de centrale ligging in de stad een interessante plek voor verdichting. Er wordt dus gebouwd en voor die gebouwen en een nieuwe brede trap moeten ook bomen verdwijnen. Die trap creëert een verbinding tussen de Pachecolaan en de Congreskolom.

Uiteindelijk worden er 377 nieuwe bomen geplant, wat minder dan er vandaag staan dus. Het gaat onder andere om 204 platanen, 9 ginkgo biloba’s (die goed aarden in de stad) en tien sequoia-types. De oppervlakte van het bladerdek zou wel de helft groter moeten worden doordat de bomen verder uit elkaar geplant worden. Dat moet zorgen voor ruimte om onder de bomen te zitten.

De overlegcommissie met onder meer de Stad Brussel en gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel had eerder geen bezwaar tegen het kappen en herplanten van de bomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Milieu , RAC , Rijksadministratief Centrum , Bas Smets , bomen , bomenkap , hitte , buurtprotest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni