Antropologen van vier Afrikaanse universiteiten bestuderen in samenwerking met de KU Leuven de gentrificatie en ontwikkeling van de Kanaalzone in Brussel. "Dit is een stapje in de verdere dekolonisering van ons vakgebied," zegt professor Ann Cassiman van de KU Leuven.
Afrikaanse antropologen nemen Kanaalzone onder de loep
Antropologie baadt vaak in een neokoloniaal sfeertje. Beelden van witte mannen met tropenhelmen die stammen uit het regenwoud of de Afrikaanse steppe bestuderen, behoren tot het collectieve geheugen. Om daar een eind aan te maken, werkt de KU Leuven onder leiding van professor Ann Cassiman samen met vier Afrikaanse universiteiten. "Dit is een stapje in de verdere dekolonisering van ons vakgebied," zegt de professor in de krant De Standaard.
Onderzoekers uit Ethiopië, Zimbabwe, Mozambique en Zuid-Afrika trokken naar Sint-Jans-Molenbeek om daar de gentrificatie of snelle verandering en ontwikkeling van de Kanaalzone te onderzoeken. Die oud-industriële zone is in volle ontwikkeling, een proces dat niet vreemd is in Afrikaanse grootsteden zoals Kaapstad of Addis Abeba.
De bedoeling is dat acht onderzoekers samen met studenten van de KU Leuven spreken met buurtbewoners en -organisaties, en op veldonderzoek gaan in de snel veranderende en kwetsbaarste buurten van het Brussels Gewest. "Kan gentrificatie inclusief zijn? Of worden er sowieso inwoners uitgesloten?," vraagt Cassiman zich af. "Dat is de hamvraag. Ik ben er zeker van dat de kennis die ze opdoen, later ook kan dienen in hun eigen context."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Kanaalzone , kuleuven , dekolonisatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.