Langs het kanaal wordt Anderlecht ter hoogte van de Biestebroekdok aan een sneltempo volgebouwd met nieuwe woontorens. Volgens de gemeente zal dat in de toekomst tot een bevolkingsgroei van ongeveer tien procent leiden, goed voor 12.000 tot 15.000 nieuwe inwoners.
Anderlecht: ‘Tot 15.000 nieuwe inwoners verwacht in nieuwbouw aan kanaal’
Bouwpromotoren hebben het kanaal in Anderlecht al een tijd geleden ontdekt. De plannen van sommige woontorens als Urbanities liggen al eventjes op tafel, andere bouwprojecten als City Dox zijn (deels) uitgevoerd. Nu is er ook een vergunning voor zes nieuwe appartementsgebouwen op de voormalige Shell-site, ten noorden van de Biestebroekdok, weet La Dernière Heure.
The Dock, zo heet het project, krijgt een ondergrondse parking en op het gelijkvloers zal er ruimte zijn voor handelszaken en horeca. Hoeveel wooneenheden het toekomstige complex zal tellen is nog niet duidelijk. Sociale of geconventioneerde woningen maken geen deel uit van de plannen.
De Biestebroekwijk is in volle ontwikkeling. Op termijn zal ze volgens de gemeente Anderlecht 12.000 tot 15.000 nieuwe inwoners tellen. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) en schepen van Stedenbouw Alain Kestemont (Défi) hopen dat de wijk niet alleen aantrekkelijk wordt om in te wonen, maar ook voor handelaars en horecazaken. “Niemand zal nog spijt hebben van de Biestebroekdok,” aldus Cumps.
De nieuwbouwplannen zorgen hoe dan ook voor protest van buurtbewoners. Zij vrezen dat de nieuwe wijk ten prooi valt aan gentrificatie. “We sluiten niemand uit en er is dus geen sprake van gentrificatie,” zegt Cumps daarop. De burgemeester vaardigde recent nog een besluit uit tegen de bezetting van een site waar A’Rive moet komen, het vroegere Key West.
Een dertigtal activisten bezet er voor de tweede keer een oud pand dat plaats moet maken voor woontorens met in totaal meer dan vijfhonderd wooneenheden, volgens de actievoerders uit protest tegen de gentrificatie. A’Rive had een vergunning, maar daartegen gingen BRAL en Inter Environnement Bruxelles in beroep. De vergunningen waren ingetrokken waardoor het bouwproject van 60.000 vierkante meter – één toren zou 84 meter hoog worden – voorlopig stilligt.
Urbanities, een project met 680 wooneenheden in onder meer drie woontorens van veertien verdiepingen hoog, kreeg in januari de nodige vergunningen. “We stellen het begin van de werf even uit omwille van de hoge grondstofprijzen,” zegt een verantwoordelijke van bouwpromotor Aboreal aan La Dernière Heure.
City Dox van Atenor heeft intussen wel al goed vorm gekregen en telt vandaag al 345 woningen, waarvan 99 geconventioneerde middenklassewoningen. Drie andere woonblokken worden momenteel gebouwd, twee gebouwen met 171 woningen en een kleiner gebouw met 74 wooneenheden. Een van de twee blokken met 171 appartementen wil Atenor verkopen voor ongeveer 75 miljoen euro. Tegen 2026 wil de promotor een aanvraag indienen voor nog eens 160 wooneenheden. De site telt vandaag al 8.000 vierkante meter aan kantoorruimte.
Daarnaast zijn er nog de bouwprojecten van Citydev met sociale en middenklassewoningen. Voor City Gate 1 is één deel met 118 appartementen al gebouwd. Tegen eind dit jaar moeten daar 35 wooneenheden bij komen, tegen eind volgend jaar nog eens 96 wooneenheden. Het begin van de werken aan Klein Eiland/Citygate 2, een project in samenwerking met uitvoerend bouwheer BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij), is gepland tegen begin 2024, maar zit nu nog in een studiefase. Naast de bouw van een Franstalige school omvat het project 364 woningen, waarvan 256 sociale woningen. De toekomst van City Gate 3 is iets minder concreet. Dat project omvat 16.000 vierkante meter aan woningen op de oude Leonidas-site. Een bouwaanvraag wordt wellicht in de loop van 2024 aangevraagd.
Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Biestebroek , Biestebroekdok , Biestebroekkaai , biestebroekwijk