Tijdens een bezoek aan de werf van de renovatie van het Brusselse Beursgebouw hebben Brussels burgemeester Philippe Close en Brussels staatssecretaris voor Erfgoed en Stedenbouw Pascal Smet de plannen voor de archeologische site Bruxella 1238 uit de doeken gedaan.
Archeologische site van Beursgebouw krijgt grondige renovatie
De ruïne van het vroegere Franciscanenklooster wordt opnieuw opengesteld en krijgt een grondige omvorming. In de Beurs zelf zijn intussen de zware werken aangevat.
Bruxella 1238 is in het straatbeeld herkenbaar door zijn uitstulpingen van glazen constructies naast het Beursgebouw. Daar komt verandering in, want de glazen constructies verdwijnen en het plafond van de site wordt gelijk gemaakt aan het straatniveau. De nieuwsgierigheid van passanten zal wel nog opgewekt worden door enkele kijkgaten, waaronder eentje boven het graf van Hertog Jan I van Brabant.
Binnenin krijgt het archeologische museum een grondige opfrissing. De nieuwe ingang bevindt zich in het Beursgebouw zelf, waar een tijdslijn de geschiedenis van het Franciscanenklooster en haar monniken tentoon stelt. Nadien kan de bezoeker echt afdalen en tussen de ruïnes de skeletten en artefacten ontdekken die er in de jaren tachtig, maar ook nu bij de renovaties nog werden gevonden.
De sporen van de graven blijven zichtbaar en zo wordt het hart van het klooster blootgelegd. Tegelijkertijd kan er aan de hand van nieuwe bodemstalen en technologie zelfs uitgelegd worden welke planten of gewassen er in het Middeleeuwse Brussel groeiden.
In het Beursgebouw zelf zijn momenteel zware werken bezig en wordt de basis gelegd voor de fijnere restauratiewerken die van het Beursgebouw een open doorgang zullen maken, met op de hogere verdiepingen een bierbelevingscentrum. De afronding van de renovatie wordt verwacht in het tweede deel van 2023.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , burgemeester Philippe Close , Pascal Smet , Beursgebouw