Silver Tower

| (archiefbeeld)

Architecten springen in de bres voor het klimaat

EDB
© BRUZZ
28/02/2020

Een delegatie architecten, onder wie een aantal ook projecten in Brussel beheert, trekt op vrijdag naar Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) om een pamflet voor te stellen. In dat pamflet kaarten de architecten de grote verantwoordelijkheid aan die zij dragen in de klimaatproblematiek en het verdwijnen van openbare ruimte. “Wij willen ons engageren voor het klimaat, maar hebben ook steun van de wet nodig.”

374 Belgische architectenbureaus ondertekenden Belgian architects Declare, een van oorsprong Brits manifest dat in België navolging kreeg op initiatief van architectuurwebsite architectura.be.

Een achttal betrokken architecten trekt op vrijdag naar het kabinet van bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir. Van de delegatie maken ook enkele architecten deel uit die niet onbekend zijn in het Brusselse, zoals a2o architecten en Conix RDBM, bekend van de Multi Tower. Samen bereidden ze zes actiepunten voor, want volgens hen spelen gebouwen en de bouwsector een grote rol in de klimaatverandering.

Zo willen de architecten onder meer aandacht voor maatschappelijk ondernemerschap, meer ruimte voor architectuur in het onderwijs, meer aandacht voor de Green Deal in de criteria bij aanbestedingen, een eigen puntensysteem voor groen en inclusief bouwen, een becijfering van de klimaatimpact en een systeem voor bouwcompensatie waarbij er als het ware iets weggenomen wordt wanneer er iets bijgebouwd wordt.

“We moeten eraan denken niet te gauw opnieuw te willen bouwen. Gebruik het materiaal dat er al is.”

Frederik Jacobs van Conix RDBM

“Hiermee willen we een aantal zaken uit de subjectieve sfeer halen,” licht Frederik Jacobs van Conix RDBM toe. “We praten veel over het klimaat, maar als we daadwerkelijk punten toekennen aan bepaalde initiatieven, wordt dat veel tastbaarder.”

Voorstander van hoogbouw

Volgens Jacobs zijn de actiepunten ook voor een stad als Brussel van belang. “De stad kan verder vergroend worden. Daarom ben ik een grote voorstander van hoogbouw: we houden dan immers meer ruimte over voor groen en parken. Maar vandaag stuiten we met dat idee nog vaak op heel wat protest,” klinkt het.

Naast hoogbouw duidt Jacobs ook op het belang van circulair bouwen en het openstellen van de publieke ruimte. “We moeten eraan denken niet te gauw opnieuw te willen bouwen. Gebruik het materiaal dat er al is.”

Volgens Jacobs ligt er heel wat verantwoordelijkheid in handen van architecten. “Wij zijn de eersten die in contact komen met een ontwikkelaar of investeerder, en we bevinden ons aan het begin van de keten. We kunnen hen dus beïnvloeden. Maar we hebben ook steun van de wet nodig om hen te dwingen rekening te houden met het klimaat.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , architecten , Multi Tower , Conix RDBM , Zuhal Demir , frederik jacobs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni