De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) vraagt aan kandidaat-bouwpromotoren om hun ‘best and final offers’ voor de heraanleg van de Josaphatsite in te dienen. Lokale actiegroepen stellen zich vragen bij de timing. “Men wacht het openbaar onderzoek niet af.”
Brussels Gewest vraagt ‘best and final offers’ voor Josaphatsite
Nadat het Richtplan van Aanleg (RPA) voor de Josaphatsite - met daarin de plannen van het Gewest voor de aanleg van onder meer 1.600 woningen, scholen crèches, sportzalen, …, - een storm van reacties veroorzaakte, beloofde minister-president Rudi Vervoort (PS) een aangepast plan voor te leggen, gevolgd door een nieuw openbaar onderzoek.
Maar nog vóór dat openbaar onderzoek van start gaat, vraagt de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) nu aan kandidaat-bouwpromotoren om uiterlijk 19 maart hun ‘best and final offers’ door te sturen. De voorstellen hebben betrekking op de bebouwing in fase 1A, in het zuidelijke deel van de friche (helgroene deel op de foto hieronder).
Lokale actiegroepen, zoals Bral, Natagora en Sauvons la Friche stellen zich vragen bij de timing van deze oproep en schreven een brief naar het Gewest. “Als een ‘best and final offer’ aanvaard wordt, kan je bij mijn weten niet meer helemaal opnieuw beginnen,” zegt Steyn Van Assche van Bral. “Waarvoor dient het openbaar onderzoek dan nog?”
“Wat als het nieuwe RPA en het openbare onderzoek aantonen dat de heraanleg geen goed idee is, of dat de inrichting anders moet worden aangepakt? Wij hopen dat het Gewest zich voldoende heeft ingedekt, maar vragen ons toch af hoezeer het gebonden zal zijn aan zo’n ‘best and final offer’. We willen hier graag meer duidelijkheid over."
Pascal Sac, woordvoerder van de MSI, bevestigt dat ze de ‘best and final offers’ inderdaad eind maart verwachten. “Maar deze procedure loopt in parallel met het RPA. We willen iets uitvoeren dat in overeenstemming zal zijn met het RPA. Zonder in juridische details te treden, kan ik zeggen dat als het RPA wijzigingen vraagt, het mogelijk zal zijn om het project aan te passen.”
Eerder had Beliris al landschapsarchitect Michel Desvigne aangeduid voor het spoorpark. Ook hier is niet gewacht op de definitieve plannen om al de architect aan te duiden.
Natuurreservaat
Opvallend: niet enkel lokale actiegroepen strijden voor alternatieve plannen voor de Josaphatsite. Begin deze week diende de Brusselse MR een ontwerp tot resolutie in om de optie te onderzoeken waarbij het deel ten westen van de sporen omgevormd wordt tot natuurreservaat.
“Zelfs als het RPA wordt herzien, zijn we er niet van overtuigd dat het de fauna en flora er afdoende zou kunnen beschermen,” klinkt het. “Het statuut van ‘natuurreservaat’ lijkt ons bijzonder geschikt om de natuur daar te beschermen.”
Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , Milieu , friche Josaphat , pascal sac , MSI , Bral , Steyn Van Assche , Brusselse MR , RPA , Rudi Vervoort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.