Wanneer een woning meer dan drie maanden leegstaat zonder geldige reden, kan het Brussels Gewest de eigenaar een boete opleggen. Het totaalbedrag aan vorderingen die al meer dan een jaar onbetaald bleven bedraagt momenteel 2.620.745 euro, blijkt uit een antwoord van Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) in het Brussels Parlement. "Er is nog veel werk aan de winkel, maar de cijfers gaan de goede kant op."
Brussels Gewest wacht nog op 2,6 miljoen euro aan openstaande leegstandboetes
Een woning leeg laten staan zonder geldige reden is illegaal en kan leiden tot dure boetes. Het gaat om 500 euro per strekkende meter voorgevel, vermenigvuldigd met het aantal leegstaande verdiepingen en het aantal jaren leegstand. De gewestelijke huisvestingsadministratie doet daarvoor de nodige vaststellingen en stuurt de boete op naar de eigenaar. Wanneer die niet betaalt, belandt het dossier bij Brussel Fiscaliteit.
Daar liep het tot voor kort nog mis, stelde Brussels parlementslid Zoé Genot (Ecolo) vorig jaar vast. Zij ondervraagde Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) in oktober 2020. Uit zijn antwoord bleek toen dat Brussel Fiscaliteit tussen 2018 en 2020 150 dossiers had ontvangen. In slechts elf gevallen werden boetes geïnd, in acht gevallen waren alle schulden vereffend. "De inning van een schuld door een deurwaarder kan soms jaren aanslepen. Voor de genoemde periode werden achttien dossiers aan gerechtsdeurwaarders toevertrouwd", klonk het toen. "In 124 gevallen werd de schuld nog niet betaald."
'Belangrijke vooruitgang'
Gatz verwees toen naar problemen met de overnames van administratieve dossiers in 2018 en 2019, waardoor leegstanddossiers uit die periode pas in 2020 behandeld werden. "Sindsdien is belangrijke vooruitgang geboekt op zowel de inning als de invordering van opgelegde administratieve boetes voor leegstaande woningen", zei Gatz vandaag in de commissie Financiën op opnieuw een vraag van Genot. "Ik heb het genoegen om u betere cijfers voor te leggen dan op uw vorige vraag."
Sinds 2018 heeft Brussel Fiscaliteit 182 dossiers ter invordering ontvangen, waarvan er 93 werden overgemaakt aan een gerechtsdeurwaarder. Brussel Fiscaliteit heeft intussen betalingen ontvangen voor dertig dossiers, waarvan er 26 volledig vereffend werden. Voor vier andere dossiers die bij Brussel Fiscaliteit beland waren heeft Brussel Huisvesting intussen betalingen ontvangen. Vijf andere dossiers werden geannuleerd en twee dossiers werden opgeschort, omdat er een beroep loopt.
"Op een bepaald moment moet je een voorbeeld stellen en tonen dat het gedaan is met gebouwen te laten verrotten"
'Gebouwen niet laten verrotten'
Op alle vlakken heeft Brussel Fiscaliteit vooruitgang geboekt in de leegstanddossiers en daar is Genot blij mee. "We zien dat uw diensten deze dossiers onder handen hebben genomen en vooruit willen om die eigenaars wakker te schudden", zei ze in haar repliek. "Dat zal een effect hebben. Hiermee wordt het signaal uitgestuurd dat het gedaan is met niet te betalen. De gemeenten zullen u daarvoor bedanken." Want het niet-betalen van de boetes heeft ook een impact op de gemeentelijke financiën. Zij ontvangen 85 procent van de gewestelijke boetes.
Toch vindt Genot dat het Brussels Gewest nog een stap verder mag gaan in de bestrijding van leegstand. Zo kan het Gewest overgaan tot een gedwongen openbare verkoop wanneer een eigenaar de leegstandboetes weigert te betalen ondanks een dwangbevel. "Op een bepaald moment moet je een voorbeeld stellen en tonen dat het gedaan is met gebouwen te laten verrotten", aldus Genot.
"Er zijn slechts twee gevallen waarin we tot het uiterste zijn moeten gaan", zei Gatz daar vorig jaar nog over. In één geval kwam het uiteindelijk ook tot de verkoop van de woning. "Het kan overogen worden als de huidige invorderingsmaatregelen geen resultaat opleveren", aldus Gatz vandaag. "Het is een bijzonder dure en lange procedure, waardoor ze voorbehouden blijft voor de omvangrijkste dossiers."
Verder liet Gatz nog weten dat het totaalbedrag aan vorderingen die al meer dan een jaar onbetaald bleven momenteel 2.620.745 euro bedragen. In oktober vorig jaar ging het nog om 1,85 miljoen. "Er is nog veel werk aan de winkel, maar de cijfers gaan de goede kant op."
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , leegstand , Sven Gatz , Zoë Genot