De voormalige Cinema Variétés ligt in de Mechelsestraat, een zijstraat van de Adolphe Maxlaan, en staat al sinds 1983 leeg. Bruxelles Laïque kocht de stadskanker en wil er een ‘laboratorium voor burgerschap’ van maken, met een programma vol film en debat. Het openbaar onderzoek over de bouwplannen is gestart en loopt nog tot 12 mei.
Cinema Variétés krijgt na veertig jaar leegstand nieuw leven
Lees ook: Cinema Variétés komt terug
Bruxelles Laïque – de organisatie achter het jaarlijkse Vrijheidsfestival – wil documentaires vertonen in het pand, met aansluitend debatten. Ook moet het jaarlijks door de vzw georganiseerde festival een vaste thuisbasis vinden in het gebouw, net als andere programma's van de organisatie.
In het midden van de voormalige cinema komt een forum, een openbare binnenruimte met natuurlijk licht dat door het dak naar binnen komt. Dit sluit ook nauw aan bij de functie die Bruxelles Laïque voor het gebouw in gedachten heeft: een plek om democratie en burgerschap te beleven. "Deze plaats is waar publiek en artiesten elkaar ontmoeten, waar de stad die zich in het gebouw uitstrekt," klinkt het in de vergunningsaanvraag.
Bruxelles Laïque wil het voormalige Café Bagdad – vroeger een horecazaak op de eerste verdieping – renoveren en een nieuwe invulling geven. Het moet als akoestische buffer dienen tussen de twee zalen: de grote boven en de kleine onder. Die zouden respectievelijk 999 en 405 toeschouwers moeten kunnen ontvangen.
Voormalige cinema stond decennia leeg
Cinema Variétés ligt op de hoek van de Mechelsestraat en de Sint-Pietersstraat, vlakbij de Adolphe Maxlaan. De bioscoop begon in 1937 en had voor de komst van de Kinepolis op de Heizel het grootste scherm van Brussel. De cinema kon tot 2.400 toeschouwers herbergen.
De zaal werd in 1983 op bevel van de brandweer gesloten om veiligheidsredenen en heeft daarna jaren leeggestaan. De Franse Gemeenschap verkocht de bioscoopzaal enkele jaren geleden aan de vzw Bruxelles Laïque.
De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen is tevreden dat het beschermde pand nieuw leven krijgt, maar was in een advies wel verdeeld over de renovatie. Een strekking vond dat het erfgoed te veel aangetast zou worden, terwijl een andere strekking de ingrijpende renovatie wel te verantwoorden vond door de verregaande staat van verval van het pand.
Burgers en organisaties kunnen de bouwplannen tot 12 mei inkijken en hun reactie bezorgen aan de Stad Brussel. Eind mei bespreekt de overlegcommissie het openbaar onderzoek en wordt een advies afgeleverd over de plannen. Daarna zal beslist worden of er het project een vergunning krijgt.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Cultuurnieuws , Cinema Variétés , leegstand , architectuur , Ouest architecture , Flores & Prats , Bruxelles Laïque
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.