renovatie justitiepaleis Brussel

| De renovatie van het Justitiepaleis sleept al decennia aan.

Coomans dreigt met taks op stellingen Justitiepaleis

Godfried Roelant
© BRUZZ
07/08/2018

Brussels schepen van Stedenbouw en Patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène (MR) is niet te spreken over de vertraging die de renovatie van het Justitiepaleis blijft oplopen. “Als het moet, dan voeren we een taks in voor de stellingen die op het grondgebied van de stad Brussel staan”, zegt hij aan RTBF.

De renovatie van het Brusselse Justitiepaleis schiet maar niet op. Voor de bouw van een gloednieuw Justitiepaleis in Antwerpen in 2006 werd er nochtans 320 miljoen euro uitgetrokken. Ook andere steden als Namen en Luik kregen geld voor de renovatie van hun gerechtsgebouw. Maar in Brussel staat het majestueuze pand uit de 19de eeuw nog altijd in de steigers.

‘2040 als einddatum renovatie is onaanvaardbaar’

“Brussel wordt gewoonweg aan zijn lot overgelaten. 2040 als nieuwe richtdatum voor het einde van de werken is volledig van de pot gerukt. Dan zou het grootste gerechtsgebouw van Europa bijna 100 jaar in de stellingen hebben gestaan. Dat is onaanvaardbaar”, zegt Brussels schepen van Stedenbouw en Patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène (MR) met enige zin voor overdrijving (de stellingen staan er sinds de jaren 80).

20180102_photonews_justitiepaleis

| Als de renovatiewerken aan het Justitiepaleis pas in 2040 klaar zijn, dan zal er bijna 60 jaar aan het gebouw gewerkt zijn.

De schepen legt de schuld voor de achterstand van de werken in de eerste plaats bij de bevoegde federale ministers Jambon (N-VA, Regie der Gebouwen, red.) en Geens (CD&V, Justitie, red.).

Dat zijn eigen partij deel uitmaakt van die regering ontgaat Coomans de Brachène evenwel niet. “Dat klopt, maar zij hebben wel een andere portefeuille. Al hoop ik dat ze eens met Jambon en Geens gaan praten. Misschien dat er dan schot in de zaak komt.”

Taks voor stellingen als drukkingsmiddel

Voor dat laatste rekent hij ook op de steun van het Gewest. “Minister-president Vervoort (PS, red.) moet zich in deze zaak meer laten gelden. Dat had ook zijn voorganger (Charles Piqué, PS, red.) beter gedaan."

"Jarenlang zijn Vervoort en Piqué er vanuit gegaan dat alles wel goed zou komen."

Geoffroy Coomans de Brachène, schepen van Stedenbouw en Patrimonium

“Jarenlang zijn beiden er vanuit gegaan dat alles wel goed zou komen. Daardoor zitten we vandaag in een situatie waarbij er niet eens genoeg middelen zijn voor het onderhoud van het gebouw.”

Coomans de Brachène wil niet alleen met de vinger wijzen, maar ook zelf actie ondernemen.

“Als het moet, dan voeren we een taks in voor de stellingen die tegen het Justitiepaleis staan. Die bevinden zich namelijk binnen de publieke ruimte die toebehoort aan de stad Brussel."

"De maatregel moet er voor zorgen dat er snel een aannemer gevonden wordt. Zo kunnen de werken aan de voorgevel nog dit jaar van start gaan, zoals in oktober 2015 werd aangekondigd.”

Masterplan

De schepen heeft ook ‘een complementair masterplan’ klaar voor wanneer de werken afgerond zijn. “We moeten nadenken hoe we van dit prachtige pand een echte toeristische trekpleister kunnen maken."

"Een restaurant of een café op een bovenverdieping kan daarbij helpen, net als de erkenning van het gebouw als onderdeel van het Unesco werelderfgoed."

"Ook het wildparkeren aan het gebouw en op de pleinen errond moet vanuit die filosofie strenger aangepakt worden", aldus Coomans de Brachène nog. Hij stelt zijn masterplan morgen officieel voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Justitie , Justitiepaleis , renovatie , Geoffroy Coomans de Brachène

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni