Een waterspiegel op het centrale deel van het Poelaertplein, dat is het project van Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) om het plein te ‘revaloriseren’. Het spiegelende wateroppervlak moet de gevel van het Justitiepaleis en de andere gebouwen rondom in de kijker zetten.
Coomans plant waterspiegel aan Justitiepaleis
Schepen Coomans de Brachène heeft grootse plannen voor het Poelaertplein. Dreigde hij dinsdag nog met een taks voor de stellingen die al ruim dertig jaar de gevel van het Justitiepaleis ondersteunen, een dag later blijkt dat zijn masterplan ook een waterspiegel omvat, schrijft La Capitale.
Dat plan stelt Coomans later woensdag officieel voor, maar een belangrijk onderdeel lekte dus al uit. Hij zei dinsdag aan onze redactie wel dat het pas in werking zou treden als het Justitiepaleis van zijn steigers ontdaan is, dat betekent momenteel na 2028 dus.
Waterspiegels zijn overigens in de mode: als de Heizelvlakte er een krijgt, dan kan het Poelaertplein niet achterblijven, moet de schepen gedacht hebben.
Project in Bordeaux
Niet alleen in Brussel smukken beleidsmakers de stad graag op met een waterspiegeltje hier en daar. “We hebben ons geïnspireerd op een project in Bordeaux”, zegt de schepen in de krant. “Alain Courtois (zijn collega-MR-schepen, red.) had die gezien en vond dat het goed zou zijn om er ook een in Brussel te hebben. Nadat we diverse plekken hebben bestudeerd, is onze keuze gevallen op het Poelaertplein, dat nog maar een schim van zichzelf is.”
De waterspiegel moet het hele oppervlak van het centrale ronde punt innemen, dus zowat 2.280 vierkante meter. Het voorbeeld in Bordeaux, dat overigens wordt voorgesteld als de grootste ter wereld, heeft een oppervlak van ongeveer 3.500 vierkante meter.
De liberaal heeft ook al over mogelijke obstakels nagedacht: “Er rijdt een tram over dat deel van het plein maar dat is geen probleem. We kunnen er donkere stenen in leggen voor de sporen, die permanent nat zullen worden gehouden door verstuivers.”
“Nee, ons enige probleem is hoe we ervoor kunnen zorgen dat het water wel degelijk op het plein blijft. Je ziet het niet, maar het plein helt lichtelijk af richting de Regentschapsstraat. We moeten dus opletten dat het water rustig afvloeit.”
Grandeur van het gezag
Coomans legt het plan binnenkort voor aan zijn collega's vooraleer hij een bouwvergunning aanvraagt. "Omdat het enkel een oppervlakte-element is, zou de kost niet enorm moeten zijn."
“Maar als het lukt, zullen we de indruk hebben dat er op de grond een spiegel ligt die het justitiepaleis reflecteert, de twee monumenten, en een deel van de oude paardenstallen van het Hotel de Mérode", zegt Coomans, die ook schepen van Erfgoed is. "Dit is een machtig plein, dat de ambitie van de 19de eeuw reflecteert toen alles de grandeur van het gezag moest weerspiegelen.”
Op dit moment staat er precies op de plek die Coomans in gedachten heeft, een tijdelijk openluchtzwembad voor kinderen. Coucou Brussels, de initiatiefnemer achter de pop-upbar op het Poelaertplein, zet er voor de rest van de maand op zondagnamiddag twee opblaasbaden. Iets doet vermoeden dat de schepen een openluchtzwembad – denk: joelende kinderen, mensen in badpak – niet het juiste signaal zou vinden qua grandeur.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Geoffroy Coomans de Brachène , Justitiepaleis , Poelaertplein , waterspiegel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.