Brussel is de art-nouveauhoofdstad bij uitstek. Begin twintigste eeuw verspreidden grootmeesters als Victor Horta, Henri Jacobs of nog Paul Hankar hun creaties over de hele stad. Veel van die huizen staan vandaag te koop. Een overzicht.
Deze tien Brusselse art-nouveauparels zoeken nieuwe eigenaar
Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidden art-nouveauarchitecten als Gustave Strauven, Paul Hamesse, Henri Jacobs of Ernest Blérot (aan wie we heel wat van de prachtige bloemenpatronen op menig herenhuis in Sint-Gillis te danken hebben) hun creaties over de hele stad.
Verschillende van de huizen zijn nog voorzien van muurschilderingen (sgraffiti), onder meer van de hand van Paul Cauchie, wiens unieke huis in de Frankenstraat te koop staat voor 1,8 miljoen euro.
Maar het huis van Paul Cauchie is niet de enige (geklasseerde) art-nouveauparel (of woning met art-nouveau-elementen) waarvoor nieuwe eigenaars worden gezocht. Een zoektocht op verschillende immowebsites, uitgevoerd door de Franstalige omroep RTBF levert een heleboel opmerkelijke resultaten op. Een overzicht.
-
Villa Les Iris in Etterbeek, Tervurenlaan: 1,98 miljoen
De villa, gebouwd in 1898 in de Tervurenlaan, is ongeveer even oud als de laan zelf. De Tervurenlaan was namelijk ontworpen met een heel specifiek landschappelijk karakter (dat vandaag nog bestaat) en om dit doorheen de tijd te vrijwaren werden er voor de bebouwing strikte voorschriften opgelegd zoals een voortuin afgesloten door smeedijzeren hekken.
Villa 'Les Iris' heeft nog steeds deze oorspronkelijke configuratie bewaard en is hierdoor erg kenmerkend in de wijk.
De villa is ontworpen door Jules Barbier en is sinds 2018 ook geklasseerd. Het huis beslaat 485 vierkante meter en heeft niet minder dan zeven slaapkamers. Het is te koop voor 1,98 miljoen euro. Veel oorspronkelijke art-nouveau-elementen zijn evenwel verdwenen bij een verbouwing in 1924.
-
Huis door Paul Hankar, Defacqzstraat: 3,1 miljoen
Paul Hankar was een tijdgenoot van de bekende architect Victor Horta. In de Defacqz-wijk in Elsene zijn verschillende van zijn gebouwen te vinden, waaronder het huis van de schilder René Janssens in de Defacqzstraat, dat zelf grenst aan een van de opmerkelijkste werken van Hankar, het Ciamberlani Hotel.
Het huis dat vandaag te koop staat voor een slordige 3,1 miljoen euro werd eveneens gebouwd in 1898. De binnenruimtes zijn buitengewoon groot: 890 vierkante meter, een voorgevel van goed twaalf meter breed, twaalf slaapkamers en drie badkamers.
-
Huis van architect Jean Van Hall, Elsene: 1,3 miljoen
Hoewel Jean Van Hall een van de minder bekende art-nouveau-architecten is, hebben zijn gebouwen toch hun stempel gedrukt op bepaalde Brusselse wijken, bijvoorbeeld ter hoogte van de Renkinstraat 90-92 in Schaarbeek.
Het exemplaar dat momenteel voor 1,3 miljoen euro te koop staat op Immoweb is minder opvallend. Het is de eigen woning van de architect, gebouwd in 1906, aan de Stroobantlaan 12 in Elsene, niet ver van het Brugmannplein. Het beslaat 330 vierkante meter en heeft vijf slaapkamers.
Het is opgenomen in de inventaris van het Brussels erfgoed, maar is niet geklasseerd.
-
Besmelaan in Vorst: 1,495 miljoen
De Besmelaan in Vorst staat vol met statige panden. Een daarvan staat momenteel te koop voor 1,495 miljoen euro. Het werd in 1911 ontworpen door architect Degendesch.
Het huis in eclectische stijl met art-nouveau-elementen "maakt deel uit van een opmerkelijke rij gebouwen, van nummer 77 tot 103," aldus de dienst Monumenten en Landschappen van het Brussels Gewest. "Oorspronkelijk vormde dit huis een complex met het herenhuis aan de Jupiterlaan 192, dat in 1989 werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuw schoolgebouw."
De totale oppervlakte van het huis is 440 vierkante meter. "Het is de afgelopen vier jaar gerenoveerd," laat het makelaarskantoor weten aan de RTBF, "met respect voor de oorspronkelijke elementen."
-
Het huis van Sèthe: 1,96 miljoen
Henry Van de Velde realiseerde de geklasseerde villa Bloemenwerf in Ukkel, maar ook, nog steeds in dezelfde gemeente en enkele meters verder aan dezelfde laan, een andere woning die geklasseerd werd in 1994. Dit is het huis van Sèthe. Verkoopprijs: 1,96 miljoen voor 450 vierkante meter.
"In een woonwijk dicht bij het Observatorium en de Franse School, aantrekkelijke villa, 1897, werk van de architect Henry van de Velde in de art-nouveaustijl, volledig gerenoveerd in 2000 met respect voor het authentieke karakter," geeft het immokantoor aan.
-
750.000 euro in Etterbeek
750.000 euro voor dit huis in art-nouveaustijl, met twee verdiepingen, vijf slaapkamers en een bewoonbare oppervlakte van 222 vierkante meter. Dat blijkt uit de bouwaanvraag van 1899, gebaseerd op de plannen van architect Edmond Pelseneer.
Het huis is niet geklasseerd maar wordt wel vermeld in de inventaris van het Brussels erfgoed.
-
Art-nouveaupand in de Bockstaellaan: 649.000 euro
Aan de Bockstaellaan 138 in Laken staat een huis in art-nouveau- en beaux-artsstijl te koop voor 649.000 euro. Het pand is weliswaar onder optie. Het dateert uit 1911 en heeft een totale woonoppervlakte van 350 vierkante meter.
Volgens de dienst erfgoed van Urban.brussels maakt dit huis deel uit van een "complex van drie appartementsgebouwen, ontworpen door architect Guillaume du Croix in 1911."
Het gebouw won een prijs in de gevelwedstrijd die door de gemeente werd georganiseerd in de jaren 1911-1912.
-
Albaniëstraat in Sint-Gillis: 890.000 euro
In de Albaniëstraat in Sint-Gillis staat een huis, gebouwd in 1903, dat vooral neoklassiek is, maar ook art-nouveau-elementen heeft, met name in de glas-in-loodramen boven voorgevel.
Het huis is onlangs gerenoveerd en is opgenomen in de inventaris van het Brussels architecturaal erfgoed. Te koop voor 890.000 euro.
-
Geklasseerd huis in Etterbeek: 950.000 euro
In de Menapiërsstraat in Etterbeek is een gebouw dat art nouveau en een eclectische stijl combineert, ontworpen door Georges Cochaux-Ségard. Het pand is gebouwd in 1908 en beschikt over erg ruime ruimtes (315 vierkante meter, zes slaapkamers, zes badkamers).
Verkoopprijs: 950.000 euro (onder optie).
-
Keizer Karelstraat, Brussel: 1,150 miljoen
Een pand met zeldzame art-nouveau-elementen op de gevel (de toegangsdeur bijvoorbeeld). Verder blijft er niet veel meer over van de oorspronkelijke architectonische kenmerken die in 1899 door William Jelley werden ontworpen.
"De architect William Jelley ontwierp in 1899 een voorgevel met de art-nouveau-details: waaiervormige bogen in witte baksteen en blauwe hardsteen en een golvend deurrooster. Het huis werd in 1903 met een verdieping verhoogd," aldus de erfgoedwebsite van Urban.brussels.
Het huis beschikt over een bewoonbaar oppervlakte van 320 vierkante meter met een tuin .
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , art nouveau , Cauchiehuis , Victor Horta , Paul Hankar