Van het relancefonds dat de Europese Unie beschikbaar stelt voor ons land zal geen geld naar de renovatie van het Justitiepaleis gaan. De federale overheid draagt de kostprijs van 87 miljoen euro volledig zelf.
Geen Europees geld voor renovatie Justitiepaleis
Dat zegt federaal staatssecretaris voor Relance Thomas Derminne (PS) aan VRT NWS.
België kan rekenen op 5,9 miljard euro aan subsidies uit het Europese Herstelfonds, waarvan het gros naar Vlaanderen vloeit. Over de Brusselse recette van slechts 400 miljoen euro is veel inkt gevloeid. De verschillende deelstaatregeringen konden met dat geld - bedoeld om de economische gevolgen van de coronacrisis in te dijken - een aantal zelfgekozen projecten financieren.
Tegen eind april moeten de lidstaten uiteindelijk een lijst van hun geselecteerde projecten indienen bij de Europese Commissie. De federale overheid, die zelf 1,25 miljard overheid van het fonds overhield, dacht eraan om een deel van de middelen aan te wenden om de renovatie van het Justitiepaleis aan het Poelaertplein af te ronden. Dat eclectisch gebouw staat al meer dan 30 jaar in de steigers.
Toch zal er geen Europees herstelgeld naar het Justitiepaleis vloeien. De renovatie werd geschrapt uit de Belgische lijst van finaal 87 projecten. "Deze hebben de grootste impact op onze sociaal-economische toestand", aldus Derminne. Reden voor de schrapping? Het renovatieproject voldoet niet aan de milieucriteria die de EU oplegt. "Europa eist een maximale impact op groene aspecten."
De renovatie van het Justitiepaleis zal daarom dus volledig met federale middelen worden gefinancierd. Het kostenplaatje bedraagt een slordige 90 miljoen euro. De Regie der Gebouwen streeft ernaar de renovatie tegen 2030 klaar te hebben.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , renovatie Justitiepaleis , Regie der Gebouwen , Europees Herstelfonds , Thomas Derminne