Zaterdag heeft het project Girls Make The City zijn drie acties voorgesteld om de publieke ruimte toegankelijker te maken voor meisjes en vrouwen in de Marollen. Bij het project werden meisjes uit de buurt betrokken. “Zij voelen zich nergens thuis op straat.”
'Girls Make the City' wil de Marollen toegankelijker maken voor vrouwen
Lees ook: BIG CITY. Is de 'bloodpanch' Brussels?
“Uit cijfers blijkt dat meisjes zich niet veilig voelen op straat en minder buitenspelen. Bijgevolg zijn zij minder aanwezig in de publieke ruimte,” vertelt Julie Van Garsse van de feministische organisatie ZIJkant. Hun project Girls Make The City, in samenwerking met de sociaal-stedelijke organisatie Wetopia, werd eerder dit jaar geselecteerd door de Stad Brussel na een projectoproep rond gender en stedenbouw.
Het project legt de focus op de Marollen. “De wijk is dichtbevolkt, er is niet veel groen en de weinige publieke ruimte die er is, wordt vooral door jongens en mannen ingenomen,” zegt Van Garsse. “Dat was een goed vertrekpunt om meisjes hun plek in de openbare ruimte opnieuw te laten claimen.”
Daarvoor was de stem van de meisjes zelf cruciaal. De organisaties nodigden 25 meisjes tussen de 16 en de 30 uit om hun input te geven. Zij hebben allemaal een link met de Marollen: ze zijn leerling op het Sint-Jan-Berchmanscollege, ze komen uit een buurtorganisatie als Le Foyer des Jeunes des Marolles, of ze skaten in het skatepark naast Brussel-Kapellekerk.
Een van hen is Romane Meutelet (19), die regelmatig gaat skaten in dat skatepark. "Skaten is voor mij ontspanning, maar ik neem altijd een risico als ik dat doe. Jongens en mannen denken dat ik er kom om hen te verleiden. Ik heb al veel seksistische en homofobe opmerkingen gekregen," vertelt ze. "Ik heb deelgenomen aan het project omdat ik vind dat het skatepark ook een veilige plek voor meisjes moet zijn, zodat ze hun sport zorgeloos kunnen uitoefenen."
Feestelijk ingehuldigd
“In vier workshops dachten de meisjes na over wat zij nodig hebben om zich op hun gemak te voelen in de publieke ruimte. Daaruit zijn drie concrete interventies gekomen,” zegt Van Garsse. Die interventies zijn zaterdag feestelijk voorgesteld op het Kapelleplein in de Marollen, in aanwezigheid van schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit). Zo zullen de muren van het skatepark een ‘wall of truth’ worden en beschilderd worden met feministische citaten, verwijzingen naar seksisme en hashtags om jongens en mannen te sensibiliseren over waar vrouwen dagelijks mee worden geconfronteerd. “De bedoeling is dat jongen en mannen bondgenoten van de meisjes worden.”
Daarnaast zullen de meisjes activiteiten organiseren om de publieke ruimte in te nemen. Wekelijks zullen er bijvoorbeeld skatelessen of rolschaatslessen voor en door meisjes worden georganiseerd, maar ook yoga, dans en capoeira staan op het programma. Opnieuw is het skatepark daar de centrale plaats.
Een ‘occupation box’, de derde interventie, zou ook meer meisjes in het straatbeeld moeten krijgen. “Dat wordt een pop-upconstructie, bijvoorbeeld een bolderkar, die we ergens kunnen installeren voor een feestje, optreden of filmvertoning,” zegt Van Garsse.
Vanaf 2023 zullen de voorstellen in de praktijk worden omgezet.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , meisjes in publieke ruimte , de Marollen , jongeren Marollen