De overlegcommissie geeft een gunstig advies voor een vastgoedproject aan het Tenreukenpark, op de grens van Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. Dat terwijl beide gemeentes een negatief advies hebben uitgevaardigd tijdens de overlegcommissie. Als ook Urban.Brussels het project goedkeurt, dreigen 311 bomen gekapt te worden.
Gunstig advies voor vastgoedproject dat 311 bomen bedreigt
Donderdagochtend werd de aanvraag voor de bouwvergunning van het project met drie appartementsgebouwen en een eengezinswoning besproken op de overlegcommissie. Watermaal-Bosvoorde en Oudergem zijn tegenstander, maar het is het Gewest die uiteindelijk beslist in de overlegcommissie en die zette het licht op groen.
“Wij willen de rand van het Zoniënwoud en de biodiversiteit die daar leeft, waaronder amfibieën en vleermuizen, zo goed mogelijk beschermen,” zegt Watermaal-Bosvoordes schepen van Ontwikkeling Marie-Noëlle Stassart (Ecolo). “Deze plek, die in de buurt van twee Natura 2000-gebieden (Europese beschermde natuurgebieden, red.) ligt, is een ecologische corridor en heeft een enorme biologische waarde.” De schepen wil het belang van het stukje groen in de stad benadrukken, dat tevens als koelte-eiland dient in de zomer. Daarnaast wijst ze erop dat er nog verschillende kantoorgebouwen leegstaan die omgebouwd kunnen worden tot woningen.
Gewestelijk Bestemmingsplan
Dat de overlegcommissie een positief advies geeft om in deze tijden van klimaatcrisis 300 bomen te kappen, doet de wenkbrauwen fronsen. “Wij onthouden ons van enige beoordeling, we stellen enkel feiten vast,” zegt Damiaan De Jonge, woordvoerder van Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). “De zone waar het project is gepland, is volgens het Gewestelijk Bestemmingsplan gelegen in een woongebied met residentieel karakter, waardoor er bepaald is dat deze gebieden bestemd zijn voor huisvesting,” klinkt het.
De woordvoerder wijst erop dat het project meer groene ruimte creëert dan het oorspronkelijke project dat werd voorgesteld in een eerste bouwaanvraag. “Het project is geëvolueerd tegenover het oorspronkelijke project. In dit project blijft bijvoorbeeld de helft van het terrein onbebouwd, waardoor er dus - tegenover het originele project - veel extra ruimte is gecreëerd voor natuur,” aldus De Jonge. Het is nu aan Urban.brussels om zich over het project te buigen en een beslissing te nemen.
Lees meer over: Oudergem , Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , vastgoed , Pascal Smet , Marie-Noëlle Stassart