Binnenhuisarchitect Pablo Van Nerum deelt sinds enkele maanden beelden op Instagram van hoe Brussel er in de toekomst zou kunnen uitzien. Daarvoor gebruikt hij artificiële intelligentie (AI). "Hopelijk kan ik beleidsmakers en stadsplanners inspireren."
Interieurarchitect gebruikt AI als inspiratie: zo kan Brussel er in de toekomst uitzien
Het idee voor het opvallende project ontstond vanuit zijn eigen dagelijkse omgeving. "Ik woon aan de Adolphe Maxlaan, een prachtige straat met klassieke art nouveau-gevels," zegt Van Nerum. "Ik merkte op dat herenhuizen een minder groot raamoppervlak hebben dan de meeste moderne interieurs vandaag, die heel grote ramen en veel licht hebben. Als ik ooit gevels zou kunnen ontwerpen, zou ik graag deze twee stijlen verenigen. Daarnaast was ik sowieso aan het experimenteren met AI voor mijn werk, om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen."
Van Nerum genereert de beelden via het AI-softwareprogramma Midjourney. "Ik begin met een algemene beschrijving in woorden, bijvoorbeeld 'gevel in Brussel met veel groen'. Vervolgens gebruik ik steeds nieuwe trefwoorden om het beeld verder te verfijnen. De kunst is eigenlijk om door te verfijnen te ontdekken waar het potentieel ligt, en van daaruit heel specifieke beelden te genereren."
Op de beelden staat geen specifieke locatie, al laat Van Nerum zich wel inspireren door de actualiteit en de noden van de stad. Zo speelt het idee momenteel om een deel van de Zenne weer open te leggen. Daar maakte Van Nerum dan ook een serie beelden rond.
"Groen in de stad is ook een thema dat elk jaar belangrijker wordt. Dat probeer ik te verwerken in de ontwerpen," zegt Van Nerum. "Brussel doet al heel wat inspanningen, maar het kan nog veel verder gaan."
Sinds augustus deelt hij de beelden op het Instagram-account brussels.reimagened. Hoewel de beelden niet heel realistisch zijn, hoopt Van Nerum mensen te kunnen inspireren. "Hopelijk ook beleidsmakers en stadsplanners."
"Het onderscheid tussen een goed ontwerp en een uitstekend ontwerp ligt vaak in details"
Van Nerum maakte ook een reeks beelden van lantaarnpalen. "De lantaarnpalen op de Adolphe Maxlaan zijn heel strak en minimalistisch, maar missen daardoor persoonlijkheid. Er zit weinig detail in, zeker als je dit vergelijkt met de vormgeving van een karaktervolle klassieke straatlamp van vroeger. Zulke elementen kunnen nochtans een significant verschil maken voor de sfeer van een stad. Het onderscheid tussen een goed ontwerp en een uitstekend ontwerp ligt vaak in details."
Al beseft Van Nerum dat het ook vaak een budgetkwestie is om voor een minimalistische stijl te gaan. "Toch moeten we ons als ontwerpers blijven uitdagen en nadenken over hoe we op prijsbewuste manieren karaktervol kunnen ontwerpen, zonder steeds in het minimalistisch stereotype te vervallen."
De interieurarchitect heeft nog heel wat beelden die hij binnenkort zal delen op de Instagram-pagina. "Enkele thema's die ik nog wil bespreken zijn bijvoorbeeld stationsgebouwen, de vuilbakken op straat en nieuwe invullingen voor leegstaande kerken. Er zit nog veel leuks aan te komen."
De toekomst van AI in architectuur
AI wordt steeds vaker gebruikt in de designwereld, door onder andere illustratoren, grafische ontwerpers, modeontwerpers, en ook binnen architectuur en interieurarchitectuur. "Midjourney is vooral een sterke tool als je jezelf wil inspireren, of klanten nog abstract wilde concepten voorleggen. De software kan aan een ongeziene snelheid visualisaties maken van ideeën waar een ontwerper voordien ettelijke uren werk aan had om ze in beeld te brengen."
De impact van AI, zal volgens Van Nerum dan ook snel verder groeien. "Vooral op het gebied van visualisatie. Dat geldt nu voor de tool die ik gebruik, maar er zijn nog tal van andere software, met andere toepassingen. Bijvoorbeeld om kamerindeling te optimaliseren bij het tekenen van plannen. Al denk ik dat interieurarchitecten zullen blijven bestaan, omdat we ervoor moeten zorgen dat de ontwerpen effectief gerealiseerd worden. Alleen gaan we meer leunen op AI-ondersteuning."
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , artificiële intelligentie , Pablo Van nerum , architectuur , stadsplanning