FLITS Zenne BRUZZ ACTUA 1640

| Het wandelpad zou in de lente van 2019 kunnen worden ingehuldigd.

Leefmilieu Brussel legt promenade aan langs Zenne

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
28/11/2018

In de industriezone van Anderlecht komt een promenade langs de open Zenne. Leefmilieu Brussel hoopt het wandelpad klaar te hebben tegen de lente van 2019.

Een lange, brede weg vol razend verkeer tussen grote bedrijfsgebouwen. De Paepsemlaan is niet wat je noemt een uitnodigende plek. Maar wie voorbij de groene haag langs het fietspad kijkt, kan er wel de open Zenne zien.

Leefmilieu Brussel is onlangs werken begonnen om de rivierbedding over zowat een halve kilometer op te waarderen. Beide oevers worden heraangelegd. De ingreep is bedoeld om de rivier beter zichtbaar en aantrekkelijker te maken en tegelijk de waterkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren.

“Overal waar we kunnen proberen we de Zenne op te waarderen”

Benjamin Thiebaux (Leefmilieu Brussel)

Benjamin Thiebaux (Leefmilieu Brussel)

De heraanleg omvat ook een nieuwe promenade langs de Zenne. De vraag is wie hier zal komen kuieren, zo tussen een autoweg en bedrijventerrein? “Overal waar we kunnen proberen we de Zenne op te waarderen,” zegt Benjamin Thiebaux van Leefmilieu Brussel. “Bovendien is de wijk in volle herontwikkeling met de bouw van nieuwe woningen en voorzieningen. We denken dat er wel degelijk interesse zal zijn voor groene en blauwe ruimten. De promenade zal een rustiger alternatief bieden voor het bestaande voetpad langs de Paepsemlaan, die Anderlecht verbindt met Vorst.”

Het wandelpad zou in de lente van 2019 kunnen worden ingehuldigd. Het budget voor de werken is geraamd op 1,2 miljoen euro. Daarvoor kan Leefmilieu Brussel rekenen op steun van de Europese Commissie. Die trok vorig jaar 2,7 miljoen euro uit voor de herwaardering van waterlopen in Brussel in het kader van het Belini-project, een samenwerking tussen Europa en de drie Belgische gewesten om het hele stroomgebied van de Schelde aan te pakken.

Een beetje stroomopwaarts wil Leefmilieu Brussel ook werk maken van een overstromingsgebied. “Hier maken we een vochtige zone die in verbinding staat met de Zenne,” aldus nog Thiebaux. “Opnieuw om meer biodiversiteit te creëren, maar ook om meer water te kunnen opvangen en de infrastructuur te beschermen bij wateroverlast.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Mobiliteit , Zenne , promenade , wandelpad , Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni