De overlegcommissie stedenbouw heeft kritiek op het private immoproject dat zeven huizen in een historische wijk in de Marollen wil afbreken. Buurtbewoners vrezen voor gentrificatie. 'We blijven ons mobiliseren opdat dit project er één wordt dat de wijk én haar bewoners ten goede komt.'
Negatief advies voor 'gentrificerend' bouwproject Marollen
In november verschenen er in de historische Samaritanesse-Kandelaarswijk aanplakaffiches die de bouwplannen aankondigden. Enkele buurtbewoners raakten bezorgd. Er was sprake van het "afbreken, herbouwen en renoveren" van zeven huizen in de Samaritanessestraat, vlakbij het Joods Museum en de Zavel.
Matthieu Biotteau, coördinator van het Comité de la Samaritaine, zei toen: "Wij hebben de indruk dat het om gentrificatie gaat. Volgens onze informatie willen de eigenaars er woningen van een hogere prijsklasse van maken. Dat trekt een ander soort bevolking aan."
Die vrees maakt nu plaats voor goedgemutste strijdvaardigheid, zo geeft Véronique Bergen aan die het project van dichtbij volgt. Zij was op de vergadering van de overlegcommissie stedenbouw van de stad Brussel afgelopen dinsdag.
"De aanwezige bewoners vochten zowel het megalomane aspect van het project aan als de geplande uniformering van de huizen", zegt ze. "Ze vrezen dat het project zich richt op een meer welvarend publiek en leidt tot verzaveling (uitbreiding van de rijkere Zavel ten koste van de armere Marollen, nvdr). Het risico is groot dat de huurprijzen stijgen met alle negatieve gevolgen van dien voor de precaire bevolking van de Marollen."
Ongunstig advies
De overlegcommissie had merkbaar oor naar die bekommernissen. Ze verstrekt een ongunstig advies voor het bouwproject. De bezwaren zijn talrijk.
De commissie vindt dat "het project het bestaande erfgoed en de typologie van het district niet respecteert". Ook is ze van mening "dat de oude structuren van deze gebouwen eerder moeten worden verbeterd dan doorkruist met opdringerige interventies".
Vooraleer er wordt gesloopt is het volgens de commissie noodzakelijk dat het Gewest een archeologisch rapport maakt van de percelen in kwestie. Er zouden volgens het advies ook opgravingen moeten plaatsvinden voorafgaand aan de bouwwerken.
De bal ligt nu in het kamp van de Stad Brussel. Zij beslist of er al dan niet een bouwvergunning wordt verstrekt. Op basis van dit advies, lijkt die kans bijzonder klein. "We blijven ons mobiliseren opdat dit project er één wordt dat de wijk én haar bewoners ten goede komt", aldus Véronique Bergen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Marollen , gentrificatie , Samaritanesse-Kandelaarswijk , Matthieu Biotteau
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.