De promotoren die 116 studentenkamers en een ondergrondse parking van 200 plaatsen willen op het Rouppeplein, hebben opnieuw een bouwaanvraag ingediend. Daarmee hopen ze het huis op nummer vier nu wel te kunnen afbreken.
Nieuwbouwproject zorgt voor discussie over 'neoklassiek' Rouppeplein
Dat was een van de voorwaarden die de overlegcommissie tijdens de vorige aanvraag opgaf. Hoewel architecturaal van weinig waarde, geeft het huis samen met enkele andere gebouwen het Rouppeplein een neoklassieke feel. "Maar de afbraak van het huis is essentieel voor het project", zeggen de promotoren, die deze dinsdag met buurtbewoners en de overheden rond de tafel zaten in een nieuwe overlegcommissie. Die - dat hopen de promotoren - tot een nieuwe vergunning leidt.
Tussen de twee bouwaanvragen in, bestelden de promotoren alvast een studie. Die moet aantonen dat het Rouppeplein nooit als één coherent neoclassicistisch plein bedoeld is geweest. De afbraak van het huis kan dus geen kwaad.
Enkele bewegingen zoals Platform Pentagone en Arau volgen deze redenering niet. Ze vinden dat het gebouw, dat niet beschermd is, wel degelijk bijdraagt tot de eenheid van het plein, en trekken de onafhankelijkheid van de studie in twijfel. “De studie is wel degelijk uitgevoerd door onafhankelijke experten”, werpt de promotor tegen. Toch weerhoudt het Arau er niet van opnieuw een petitie te starten.
Ingang parking
Een andere voorwaarde van bij de vorige bouwaanvraag was het opschuiven van de ingang van de parking – weg van het Rouppeplein, de Van Helmontstraat in. “Maar daardoor moeten in- en uitrijdende auto’s in de garage elkaar kruisen, en verliezen we 25 tot 50 plaatsen”, stellen de promotoren. "Daarenboven lijkt het me niet verstandig om de ingang in een residentiële straat te plannen", alsnog de architect.
(lees verder onder de video)
Ook over de noodzaak van de parking zelf was discussie, onder meer bij stadsbeweging Bral. Die stelt dat er nog genoeg plaats is in de omringende parkeergarages. Een buurtbewoner zei daarop dat er in de buurt wel degelijk nood is aan parking, maar dat het mooi zou zijn mochten de auto’s op het Rouppeplein zelf (een tachtigtal) en de Stalingrad daardoor verdwijnen.
Parking onder Rouppeplein al even begraven
“We zijn dat idee niet ongenegen en bestuderen het.”, antwoordde schepen voor Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR). “Maar met de verkiezingen en de volgende legislatuur op komst, kan ik niks beloven.”
Ter herinnering: de parking komt er in de plaats van een parking onder het Rouppeplein zelf, wat een voorstel van de Stad Brussel was. Maar omdat het Rouppeplein daardoor jaren open zou liggen, zet de Stad nu graag in op de parking onder het gebouw met studentenkoten, in de hoek van het plein.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , parking
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.