De Raad van State heeft de stedenbouwkundige vergunning voor Drohme, het recreatiepark op de Hippodroom van Bosvoorde, opnieuw vernietigd. Andermaal is het de bijhorende parking, die op het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) ingekleurd staat als bos, die tot de nietigverklaring leidt.
Raad van State vernietigt opnieuw vergunning voor recreatiepark Drohme
De stedenbouwkundige vergunning voor het geplande recreatiepark op de voormalige Hippodroom van Bosvoorde is opnieuw vernietigd door de Raad van State. Dat schrijft La Libre en wordt bevestigd door de ceo van Drohme. De Raad van State acht de geplande parking niet verenigbaar met het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP), dat vastlegt welke functie een bepaald perceel heeft.
Saga van een renbaan
Het verhaal van de ontwikkeling van het recreatiepark op de Hippodroom van Bosvoorde loopt al even. In 2014 kreeg Drohme een concessie van vijftien jaar om de site van de oude renbaan van Bosvoorde om te vormen tot een recreatiepark voor gezinnen. Daarvoor moest het echter de nodige vergunningen krijgen. Maar het project stuitte op protest van buurtbewoners en natuurverenigingen.
Op 6 december 2018 kreeg Drohme een stedenbouwkundige vergunning. Die werd geschorst door de Raad van State, wegens de bijbehorende parking. Die bevindt zich immers in bosgebied en is niet verenigbaar met het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP). Een nieuwe stedenbouwkundige vergunning werd opnieuw door de Raad van State vernietigd op 4 oktober 2019.
"We zijn erg ontgoocheld door deze beslissing"
Maar op 18 oktober 2019 kreeg Drohme opnieuw een vergunning. "We hebben de perimeter van de parking beperkt en er zijn nu minder parkeerplaatsen,” klonk het toen bij Drohme. Van de meer dan vierhonderd parkeerplaatsen zouden er ongeveer driehonderd overblijven.
Op 8 april 2022 werd de vergunning evenwel opnieuw vernietigd door de Raad van State. Die oordeelde dat de parkingplaatsen ondanks de capaciteitsvermindering in strijd zijn met de Natura 2000-omgeving.
Zonder parking geen project
Voor David Reculez, CEO van nv Drohme Exploitation, is het een zware klap. "We zijn erg ontgoocheld door deze beslissing," vertelt hij aan onze redactie. "De vergunning werd opnieuw vernietigd omwille van dezelfde reden. En dat terwijl de parking er al jarenlang (decennia, red.) ligt. Maar zonder parking kan het project niet bestaan. Het gaat om een erg grote site."
Opgeven gaat de CEO evenwel niet doen. "Dit is een project voor Brusselaars en Brusselse gezinnen. Het moet echt een toegangspoort van het Zoniënwoud worden. We zijn erg triest door deze beslissing, maar we zien voorlopig geen elementen om op te geven."
De CEO staat er niet alleen voor. De Brusselse regering liet recent weten het gewestelijk bestemmingsplan aan te willen passen om de autoparking aan de rand van het Zoniënwoud te legaliseren. Eind maart werd in dat kader een openbaar onderzoek gestart, dat nog tot 27 mei duurt. Het hoofddoel is de bestaande parking voor auto's aan de rand van de site en het Zoniënwoud te legaliseren. Een bestemmingswijziging moet ook de vergunningsproblemen voor Drohme oplossen.
"Indien het bestemmingsplan gewijzigd kan worden, dan moeten wij opnieuw een aanvraag tot vergunning indienen," aldus Reculez. "Dan begint de procedure van bij start."
Protest
De plannen voor het nieuwe recreatiepark leidden in het verleden tot protest bij buurtbewoners. "We zijn blij dat de vergunning werd vernietigd," zeggen Thomas Baudewijn en Dariya Bezugla, die tot voor kort recht tegenover de ingang van de Hippodroom woonden. Ze vinden dat achter het project vooral een programma met veel evenementen schuilgaat, eerder dan een openbare ruimte die kosteloos tot ieders beschikking staat. "Maar we stellen ons toch vragen bij de gang van zaken."
"Waarom komt de overheidsadministratie hier actief tussen door het bestemmingsplan te willen wijzigen?" vragen de buurtbewoners zich af. "Hoe komt het trouwens ook dat Drohme telkens opnieuw een vergunning kreeg, die dan uiteindelijk vernietigd wordt?" De buurtbewoners geven bovendien aan dat ze ook de mogelijke beslissing van de regering om het bestemmingsplan aan te passen, kunnen aanvechten. "Maar we hopen dat de regering haar gezond verstand gebruikt."
Lees meer over: Brussel , Ukkel , Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , drohme , david reculez , parking , Raad van State , thomas baudewijn , hippodroom van bosvoorde
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.