Er loopt momenteel een openbaar onderzoek naar een aanvraag voor een nieuwe foodmarket in de Anderlechtse Biestebroekwijk. De initiatiefnemers richten zich vooral op buurtbewoners, wiens aantal de komende jaren flink zal stijgen.
Nieuwe foodmarket in Kuregem op komst
De evenementenlocatie op de Kommenstraat 36 in Anderlecht krijgt (waarschijnlijk) een volledige make-over. Bedoeling is dat het pand getransformeerd wordt tot een gloednieuwe foodmarket. Daarvoor hebben de initiatiefnemers zich laten inspireren door Wolf, de foodmarket in het centrum waarin 19 restaurants, twee bars, een microbrouwerij en een chocoladefabriek gevestigd zijn.
28 restauranthouders
In de nieuwe markt komen 28 keukentjes die uitgeven op een grote eetzaal met glazen koepel. In de tuin, die verbonden is met het park in de Grondelstraat, worden terrassen en open keukens ingericht, zodat je ook buiten van een hapje of drankje kunt genieten.
In totaal zal er in de eetzaal plaats zijn voor een honderdtal klanten en op de terrassen voor 75. Om alles vlot te laten verlopen, zal er gewerkt worden met een click and collect-systeem. Er komt ook een aparte plek waar klanten of maaltijdbezorgers bestellingen kunnen afhalen.
Focus op de buurt
De initiatiefnemers richten zich vooral op buurtbewoners, wiens aantal de komende jaren waarschijnlijk flink zal stijgen. De Biestebroekwijk in het Anderlechtse Kuregem is namelijk in volle transformatie: bouwpromotoren hebben het gebied de afgelopen jaren ontdekt, en ook Flow opent weldra voor de derde zomer op rij haar deuren.
Het project is bedoeld als aanvulling op lokale voorzieningen en ondersteunt de activiteiten van lokale verenigingen. Er zullen activiteiten georganiseerd worden op de sport- en speelterreinen die nu al in het park aanwezig zijn en er staat ook een samenwerking gepland met Idée 53: een lokale vereniging die beroepsopleidingen aanbiedt voor onder andere keuken- en zaalpersoneel. Volgens de initiatiefnemers zal het project in totaal een honderdtal jobs creëren: van administratief medewerkers tot (sous-)chefs.
Door de restaurantactiviteiten te centraliseren, willen de initiatiefnemers hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.
Duurzaamheid
Zo zullen bestellingen in groep geplaatst worden om het aantal te beperken en moeten leveringen zo veel mogelijk door fietskoeriers gebeuren. Daarvoor zal worden samengewerkt met lokale handelaars en leveranciers. Voor de verpakkingen die restaurants gebruiken, gaan de uitbaters op zoek naar ecologisch verantwoorde oplossingen. Ook de koelruimtes worden gecentraliseerd, om zo het waterverbruik te verminderen.
De plannen voorzien momenteel alleen parkeergelegenheid voor fietsers en brommers. Bedoeling is dat er op 150 meter van de projectlocatie een veertigtal parkeerplaatsen gereserveerd zullen worden in een parkeergarage, maar die gesprekken zijn nog lopende.
Het openbaar onderzoek loopt nog tot donderdag 29 juni.
Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Biestebroekkaai , Kuregem , foodmarket