Een buurtcomité in Sint-Gillis heeft een petitie gelanceerd tegen de verloederde staat van het Zuidstation en de wijk errond. "De NMBS laat het grootste treinstation van het land verkrotten", zegt het comité. De ondertekenaars eisen een grondige renovatie van de stationsomgeving.
'NMBS brengt imago Brussel schade toe'
In de vorm van een petitie klaagt een comité van buurtbewoners in Sint-Gillis de staat van Brussel-Zuid en omgeving aan. “Voor zowel toeristen als Brusselaars, en in het bijzonder voor ons, de buurtbewoners, is het Zuidstation en de vuile verloederde omgeving ervan een ware schandvlek”, klinkt het.
Ook op vlak van stadsplanning ziet het buurtcomité ruimte voor verbetering. “De openbare ruimte rond het station is onoverzichtelijk en getuigt op het vlak van urbanisme van een bedroevende kwaliteit”, zegt het comité. Dat het voormalige postsorteercentrum aan het Zuidstation al twintig jaar leegstaat, roept verontwaardiging op. “Want tal van socio-culturele organisaties moeten het nog steeds zonder lokaal stellen."
Tegen 2023 zou de NMBS de verschillende directies van de onderneming groeperen op de Fonsnylaan, aan het Zuidstation. Dat maakte het spoorbedrijf vorig jaar bekend. Maar of het voormalige postsorteercentrum daarvoor zal worden afgebroken of gerenoveerd, is nog niet duidelijk. "Onze grootste bekommernis is wat er in de tussentijd gebeurt met die lege gebouwen", zegt buurtbewoner Frank Vanachter. "Zullen wij die belabberde gebouwen tot dan moeten aankijken?" (Lees verder onder de afbeelding).
'NMBS laat verkrotten'
Het buurtcomité acht de NMBS verantwoordelijk voor de staat van het station. “De NMBS laat het grootste treinstation van het land verkrotten”, zegt buurtbewoner Frank Vanachter. "De muren zijn volgeklad met graffiti en de voetpaden zijn vuil." Dit werkt een onveiligheidsgevoel in de hand en brengt het imago van Brussel schade toe, klinkt het bij het comité.
De buurtbewoners hebben ook een aantal eisen waarmee ze naar de NMBS en het Brussels Gewest zullen stappen. Zo eisen ze een grondige renovatie van de stationsomgeving “in een geest van openheid en participatie.”
Voor het probleem van leegstand eist het comité dat een tijdelijke bezetting door verenigingen of handelaars mogelijk moet zijn. Tenslotte wil het comité dat er wordt nagedacht over een herbestemming van het voormalige postsorteercentrum. "Wij willen de NMBS duidelijk maken dat laag Sint-Gillis niet alleen een wijk is waar alleen gewerkt wordt", aldus Vanachter. Het buurtcomité pleit daarom voor een mix van activiteiten in het voormalig postsorteercentrum.
In minder dan drie dagen tijd ondertekenden duizend personen de petitie 'Brussel-Zuid: een Brusselse schandvlek'.
Lees meer over: Sint-Gillis , Stedenbouw , Brussel-Zuid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.