| "Wie heeft die stenen gekozen?”, vraagt gemeenteraadslid Christian Ceux (CDH) zich af.

Oppositie: ‘Voetgangerszone wordt te overhaast afgewerkt’

MD
© BRUZZ
14/05/2018

De keuze van de stenen en de kwaliteit van de afwerking van het stuk voetgangerszone op de Anspachlaan kan N-VA, Défi en CDH niet bekoren. “De voetgangerszone wordt rap-rap afgewerkt tegen de verkiezingen, maar het is de Brusselaar die moet betalen voor de fouten van dit College in dit dossier”, zegt de oppositie over de 1,6 miljoen euro die de Stad betaalt aan de aannemer om de werken te versnellen.

Begin mei was het eindelijk zover: dan ging het deel van de voetgangerszone tussen Bisschopsstraat en de Grétrystraat open voor het publiek. Handelaars en bewoners verheugden zich over het naderende einde van de werken, maar enkele dagen later moest een stukje van de straat alweer opengebroken worden. De stenen lagen immers in de foute richting.

De oppositie is blij dat het einde van de werken aan het eerste deel van de voetgangerszone in zicht is, maar stelt zich wel vragen bij de kwaliteit van de afwerking. “De stenen zijn niet goed gelegd. De arbeiders werken dag en nacht, en daar heb ik respect voor, maar de kwaliteit lijdt er duidelijk onder", zegt gemeenteraadslid Christian Ceux (CDH). Hij stelt zich ook vragen bij de keuze van de stenen. “Ze zijn op sommige plaatsen al heel vuil en je kan er makkelijk over vallen. Wie heeft die gekozen?”

1,6 miljoen euro

Fabian Maingain (Défi) en Johan Van den Driessche (N-VA) uitten dezelfde kritiek. “Het zijn artistiek geïnspireerde stenen, en dat mag, maar ik vrees dat ze gewoon niet geschikt zijn voor die plek”, zegt Van den Driessche. “Ze lijken los te komen, en zijn op zich ook niet bepaald geschikt voor mensen met naaldhakken, met kinderwagens of voor ouderen die moeilijk te been zijn.”

Ook de kostprijs van de afwerking doet de wenkbrauwen fronsen bij de oppositie. Het stadsbestuur betaalt immers maar liefst 1,6 miljoen euro aan de aannemer om de werken te versnellen. “Het College wil de werken natuurlijk afkrijgen tegen de verkiezingen, maar het is de Brusselaar die daarvoor moet opdraaien”, aldus Ceux.

“Het moet nu snel gaan, maar dat is enkel omdat dit College altijd zo’n boeltje heeft gemaakt van dit dossier”, voegde Maingain nog toe. “De Brusselaar moet betalen voor jullie fouten.”

'Afwerking kan op het einde nog gecorrigeerd worden'

Niet iedereen deelde de kritiek van de oppositie. Vanuit het College kwam geen reactie op de kritiek, maar de gemeenteraadsleden Naima Maati (PS) en David Weytsman (MR), nog kortstondig schepen in het College, gooiden met bloemen naar het stadsbestuur. “Het is voor alle bewoners en handelaars essentieel dat de werken zo snel mogelijk klaar zijn om de voetgangerszone open te stellen”, aldus Maati. “De afwerking kan op het einde nog gecontroleerd en eventueel bijgewerkt worden.”

Volgens Weytsman heeft het stadsbestuur ook geen fouten gemaakt, integendeel. “De fouten kwamen van de aannemer en de privébedrijven. Het stadsbestuur heeft die vastgesteld en gecorrigeerd, dat is net goed bestuur.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , voetgangerszone , piétonnier , Anspachlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni