De Stad Brussel wil de Nieuwe Graanmarkt in de Dansaertwijk binnen 2 jaar heraanleggen. Na een reeks studies mogen de gebruikers van het plein hun stem nu laten horen. Het participatief traject wordt niet alleen afgestemd op bewoners en handelaars, maar ook op de jongeren die basketten op het plein en de leerlingen van de nabijgelegen scholen.
Participatief project voor heraanleg Nieuwe Graanmarkt
In de eerste fase van participatie wil de Stad Brussel zoveel mogelijk noden en wensen voor het plein in kaart brengen. De jongeren van de nabijgelegen scholen krijgen als eerste het woord. In het MAD, centrum voor mode en design, gelegen op het plein, worden gedurende twee weken workshops georganiseerd met leerlingen uit het Maria-Boodschaplyceum en het Institut De Mot-Couvreur. In een decor met beelden van andere pleinen in binnen- en buitenland, zullen de jongeren hun ideale plein samen kunnen stellen.
"Als we de openluchtparking aan de achterkant van het plein schrappen, komt er een enorme ruimte vrij."
Op 23 november volgt een buurtvergadering met bewoners, handelaars en sympathisanten. Ten slotte wordt op 27 november een permanentie georganiseerd op het plein zelf. Verschillende organisaties en sleutelfiguren uit de buurt werden hiervoor gemobiliseerd. De bedoeling daarvan is om die dag zoveel mogelijk gebruikers en jongeren te bevragen en input te verzamelen voor de heraanleg.
Met die gegevens zal uiteindelijk een voorontwerp gemaakt worden voor er een bouwvergunning aangevraagd wordt.
'Iconisch plein'
"De Nieuwe Graanmarkt is een iconisch Brussels plein met een duidelijke identiteit", zegt Ans Persoons, schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare Ruimte (One.brussels-Vooruit). "Als we de openluchtparking aan de achterkant van het plein schrappen, komt er een enorme ruimte vrij. De grote uitdaging bestaat er in deze te linken aan de rest van het plein, en er één stedelijk geheel van te maken."
Arnaud Pinxteren, schepen van Stadsvernieuwing en Burgerparticipatie (Ecolo), voegt toe: "Bewoners, schoolgaande jongeren, basketballers en alle gebruikers van de Nieuwe Graanmarkt kennen het plein het best en staan op de eerste rij om kansen te identificeren. De jongeren, die nu al intensief gebruik maken van het plein, zullen daarom ook centraal staan in het participatieproces."
"In Brussel creëren we de ruimte en zelfs de hele Stad hand in hand met onze inwoners" besluit burgemeester Philippe Close (PS). "Op de Nieuwe Graanmarkt doen we hetzelfde, om ook daar de levenskwaliteit van iedereen te verbeteren: bewoners, jongeren, handelaars en bezoekers."
De vergunning voor de heraanleg zal in de loop van 2022 worden aangevraagd. De Stad hoopt de werken in 2023 te kunnen aanvangen. Het participatieproces is binnenkort te volgen op de website van Brussel Samen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Mobiliteit , Nieuwe Graanmarkt , buurtparticipatie , openbare ruimte , burgerparticipatie , Ans Persoons