UPlace_2_BRUZZ_1568_(c)_Saskia-Vanderstichele.jpg

Omdat er minder handel beloofd was dan voorzien, ging men geen tramlijn leggen. Nu blijkt dat het zelfs om een toename gaat van de handelsoppervlakte, klopt die redenering niet meer.

De Raad van State vernietigt het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) van het gebied waar Uplace moet komen. Hierdoor is de bouwvergunning die Uplace al op zak had, ongeldig.

Hiermee volgt de Raad van State haar eigen auditeur. Die had in mei 2017 geadviseerd om het GRUP te vernietigen. Doordat het GRUP geschrapt is, is de bouwvergunning die Uplace al had zonder grond. Een nieuwe vergunning aanvragen kan niet totdat er een nieuw GRUP is, wat jaren kan duren.

De Raad van State stelt vast dat, ten opzichte van eerder vernietigde plan van 2011, het ruimtelijk uitvoeringsplan van 2016 tot een substantiële toename – en dus niet tot de beloofde reductie – van de toegelaten handelsoppervlakte in de Uplace-zone leidt.

Die reductie van het aantal vierkante meters handelsoppervlakte was een argument om geen tramlijn te moeten leggen. Maar gezien het om een toename gaat, klopt die redenering niet meer, aldus de Raad van State.

Industriegrond

Daarnaast beroept Vlaanderen zich voor het GRUP van 2016 op een milieueffectenrapport (MER) van 2010. Opnieuw vond de Vlaamse regering dat dit kon omdat het gebied minder handelsruimte zou hebben en dus minder verkeer zou trekken dan in dat MER becijferd. Maar gezien het feitelijk om een toename gaat van de handelsoppervlakte, klopt ook die redenering niet meer.

De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse regering. In elk geval is een Uplace zoals dat oorspronkelijk gepland was, onmogelijk. Het terrein stond voor het GRUP van 2011 ingekleurd als industriegrond, en daarop mag je geen winkelcentrum bouwen. Alleen de Vlaamse regering kan die grond nu via een nieuw GRUP opnieuw als winkelcentrum-gebied inkleuren, mochten ze dat willen.

Ontwikkelingen in wachtkamer

Uplace zelf spreekt van een nieuwe vertraging in de ontwikkeling van een verloederde en verwaarloosde reconversiezone.

"Met de beslissing van de Raad van State- die gebaseerd is op technisch-juridische argumenten en niet op inhoudelijke bezwaren - belanden de langverwachte en broodnodige investeringen in de wachtkamer."

Uplace roept alvast ook de tegenstanders van het project op om de bemiddelaar, die nu bezig is met een Uplace light, een eerlijke kans te geven.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw , Uplace , Uplace , ringtram

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni