Aan de Ninoofsepoort staat een groot reclamepaneel waarvan de vergunning ondertussen al 18 jaar is afgelopen. Mogelijk is het geen alleenstaand geval.
Reclamepaneel Ninoofsepoort heeft al 18 jaar geen vergunning
Vorige week bleek dat de bekendste bouwput van Brussel, een werf die al ruim 20 jaar stilligt aan de Ninoofsepoort, van eigenaar is veranderd.
Op het driehoekige terrein bevindt zich vlak naast het kanaal ook een groot reclamebord. Het bord staat er ondertussen al minstens sinds 2000, maar heeft al sinds 2003 geen vergunning meer. Dat blijkt uit een antwoord van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) op een vraag van Luc Vancauwenberge (PVDA-PTB) in de gemeenteraad. In 2017 diende reclamebedrijf JC Decaux dan toch nog een aanvraag in voor een vergunning voor een bord van 8 vierkante meter, maar die werd geweigerd.
Hoe kan het dat een groot reclamepaneel zolang illegaal kan blijven staan? "De dienst Stedenbouw heeft veel werk en de bestrijding van reclamepanelen die een inbreuk vormen op de regels was de voorbije jaren geen prioriteit," geeft Rachid Barghouti, woordvoerder van Catherine Moureaux toe.
De jaarrekeningen tonen de afgelopen jaren inkomsten tussen de 17.000 en 24.000 euro voor het terrein.
Thérèse Hanquet van het burgercollectief PorteNinovePoort wijst erop dat het plaatsen van een reclamebord bij een stadskanker of braakliggend terrein in het verleden vaak voorkwam. “Het is een manier om toch nog wat opbrengsten te krijgen uit een investering die anders niets oplevert. Dat is ook de reden waarom er een strenge wetgeving kwam over dat soort praktijken.”
Dat het reclamebord in kwestie best wel een aardige duit in het laatje brengt, suggereren alvast de rekeningen van de NV Nautea, het vehikel dat Besix oprichtte voor het bouwproject aan de Ninoofsepoort. Er waren toen telkens inkomsten tussen de 17.000 en 24.000 euro.
"Als het aan de Ninoofsepoort kan, dan wellicht ook elders."
Hanquet vraagt zich af hoeveel andere reclameborden er nog staan zonder vergunning in het gewest en of er wel genoeg controle op is. "Als het aan de Ninoofsepoort kan, dan wellicht ook elders."
De woordvoerder van de burgemeester zegt dat hij geen zicht heeft op de situatie bij andere reclamepanelen. "Het zou interessant zijn om eens een overzicht te maken."
Het Brussels Gewest van zijn kant wijst erop dat de vergunning voor paneel aan de Ninoofsepoort op privéterrein staat en daarom in eerste instantie een gemeentelijke bevoegdheid is. Het kabinet van bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) laat alvast weten dat gewestadministratie Urban contact opneemt met de gemeente om de zaak aan te pakken.
Het kabinet wijst er ook op dat Urban aan een omvangrijke digitalisering werkt, die een systematischere opvolging van vergunningen - gewestelijke en gemeentelijke - mogelijk zal maken. Anno 2021 is die opvolging er immers vaak niet.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Ninoofsepoort , publiciteit , Besix
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.