De Brusselse regering boog zich vandaag dan toch niet over de toekomst van de Josaphatsite. Stadsbeweging Bral had daarvoor gewaarschuwd. Het kabinet van de minister-president heeft wel een nieuw voorstel klaar voor de 25 hectare voormalig rangeerstation. Een eerder plan met 1400 woningen stootte op veel kritiek.
Regering besliste nog niet over toekomst Josaphatsite
Stadsbeweging Bral waarschuwde eerder deze week dat de Brusselse regering deze donderdag al een nieuw plan zou voorstellen voor de Josaphatsite.
“Als de Brusselse regering, die volgens haar regeerakkoord klimaat en oververhitting wil tegengaan, beslist om een van de laatste stukjes natuur in Brussel te verkavelen, zonder bijkomend overleg, zonder rekening te houden met de nog lopende biodiversiteitsstudie en wetende dat er in Brussel 6.500.000m² leegstand is, dan verliest ze alle geloofwaardigheid," liet voorzitter Tom Lootens weten.
Navraag leert echter dat het onderwerp nog niet aan bod kwam op de ministerraad. "Er is een voorstel, maar dat is vandaag nog niet besproken en er is dus nog geen beslissing," klinkt het bij minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor ruimtelijke ordening. Hoe dat voorstel eruit ziet, wil het kabinet nog niet kwijt.
De Josaphatsite is een braakliggend terrein van 25 hectare. Het voormalige rangeerstation groeide de voorbije jaren uit tot een stedelijke wildernis en een walhalla voor natuurliefhebbers.
Verouderd
Tot in het najaar wou de regering de site omvormen tot een nieuwe stadswijk met vooral veel woningen, een smal spoorpark, een heringerichte industriezone en schoolinfrastructuur. Tijdens het openbaar onderzoek van dat richtplan van aanleg (RPA) kwam echter zoveel kritiek dat de regering een nieuw ontwerp beloofde.
Stadsverenigingen, natuurliefhebbers en gemeenten hadden bezwaar tegen de vernietiging van stadsnatuur en wezen er onder meer op dat het plan verouderd is: de Brusselse bevolking groeit vandaag veel minder snel dan toen het plan ontstond en de nadruk bij stadsontwikkeling verschuift vandaag naar een stad die aangepast is aan de klimaatopwarming, met bijvoorbeeld meer groen en koeltezones.
De Brusselse regering beloofde rekening te houden met de opmerkingen en bestelde ook een studie over de biodiversiteit op de site. De resultaten van die studie zijn er nog niet. Of de regering erop wil wachten voor ze een nieuw plan (met een nieuw openbaar onderzoek) naar voor schuift, is vandaag onduidelijk.
Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Stedenbouw , Josaphatsite , friche Josaphat , Rudi Vervoort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.