De maand juni betekent het startschot voor de langverwachte renovatie van het Park van Vorst. In eerste instantie zullen het tuinmannengebouw, de grote chalet en de drie luifels onder handen genomen worden. Begin 2022 starten de werken aan het park, waar onder meer een groentheater aangelegd wordt. Eind 2023 moet alles klaar zijn.
| BIG CITY Park Van Vorst BRUZZ ACTUA 1646
Op een infosessie begin deze week gaf bouwheer Beliris toelichting bij de nakende renovatie van het Park van Vorst. Die groene long werd aangelegd in 1877 als een landschapstuin naar het ontwerp van Victor Besme. Die Brusselse architect, onder meer bekend van de kerk op de Voorplein van Sint-Gillis, ontwikkelde het masterplan voor de uitbreiding van Brussel naar de agglomeratie (waar Vorst in die tijd deel van uitmaakte). Daar is het Park van Vorst een blijvende herinnering aan.
Tijdens het interbellum werd het in 1973 geklasseerde park gemoderniseerd en kreeg het een meer recreatieve functie. Er werd een speelplein aangelegd, een chalet voor horeca-activiteiten gebouwd en het park kreeg verharde paden, lichtpalen, zitbanken, vuilbakken en ook de riolering werd geïnstalleerd. De drie luifels, waarvan de huidige ‘Guingette’ destijds dienst deed als ijssalon, vormden in de jaren 50 de laatste nieuwigheid.
Op verbouwingswerken aan het tuinmannenhuis na, is er in het park de voorbije 70 jaar niets meer veranderd. Een grondige renovatie drong zich op. Beliris start eraan in de maand juni. Dat zal weinig impact hebben op de gebruikers, want in een eerste fase zullen de gebouwen die zich in het park bevinden aangepakt worden. Het lichtgroene tuinmannenhuis aan de Maria-Hendriklaan wordt helemaal afgebroken. Er komt een nieuwe constructie - met groendak - voor de parkverzorgers (zie onderstaand simulatiebeeld).
De drie luifels verspreid in het park worden in hun oude glorie hersteld. En ook de chalet aan de Villalaan zal opnieuw gasten ontvangen. Op het gelijkvloers komt ruimte voor een horecazaak met terras gericht op het park en een nieuw groentheater, een polyvalente zaal en openbare toiletten voor de parkgebruikers. De conciërge mag intrekken op het eerste verdiep van de chalet.
Begin 2022 starten de werken aan het park zelf. Tussen de ‘Guingette’ en de chalet wordt een soort groentheater aangelegd in de vorm van een achthoek. Daar zal je op de betonnen boorden in drie hoogtes kunnen plaatsnemen om naar occasionele optredens of voorstellingen te kijken. De nabijgelegen speeltuin, volleybal- en petanqueterreinen worden aangelegd in een omheinde zone op de plaats waar zich nu de grote zandbak bevindt. Sportievelingen zullen er zich aan drie nieuwe drinkfonteinen kunnen opfrissen.
Waterinfiltratie
De heuvel die leidt naar het Albertplein - het hoogste punt van Brussel - blijft onderbenut. Van daaruit heb je nochtans een prachtig uitzicht over het hele park. Tijdens WO II deed de heuvel dienst als observatiepost voor luchtgevechten. Om dat panoramapunt terug te brengen, installeert men twee nieuwe trappen. Eentje vanaf het groentheater en eentje vanaf de straatkant. Ook de helling zelf wordt aangepakt, met infiltratieapparatuur en een overstromingsbekken om het water zachtjes te laten opnemen in de bodem.
Waterbeheer vormt trouwens een belangrijk aspect in de renovatie. Dat is nodig, omdat hevige regenval door de hellende parken - ook het te renoveren Dudenpark is heuvelachtig - een overstromingsrisico inhouden voor Laag-Vorst. Daarom komen rondom het groentheater infiltratiebuizen en wordt er onder het gazon een ondergrondse infiltratiezonde aangelegd. Andere doorsijpelingsmaatregelen zijn niet nodig, omdat de zanderige bodem in het park de regen vrij goed absorbeert.
En wat met het groen? Het park van Vorst beschikt over een belangrijk patrimonium van bomen die soms meer dan honderd jaar oud zijn. De gemeente en het Gewest beloven zoveel mogelijk bomen te behouden. Alleen wanneer ze ongeneeslijk ziek zijn, verdwijnen ze. Komende zomer wordt daarom een nieuwe fytosanitaire studie uitgevoerd. De bestaande struikenmassieven worden opgekuist en indien nodig vervangen. Waar nodig wordt gras opnieuw ingezaaid.
Tot slot zullen de wandelpaden beter toegankelijk worden voor personen in een rolstoel. Op de sterk hellende paden koos men voor okerkleurig beton, lichtellende weggetjes krijgen halfverharding. De banken, vuilnisbakken, lantaarnpalen en ander meubilair worden ook vervangen. Infoborden leiden je naar de belangrijkste bomen. Rondom het park zal je kunnen kuieren op een nieuw voetpad. Eind 2023 zou alles klaar moeten zijn. De totale kostprijs bedraagt 5,5 miljoen euro.
Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Stedenbouw , renovatie park van vorst , Beliris
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.