De gemeente Schaarbeek heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van het gewest om de stedenbouwkundige vergunning voor de heraanleg van de Louis Bertrandlaan te weigeren. Dat werd gisteren beslist op de gemeenteraad, aldus Marc Weber, woordvoerder van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (DéFI).
Schaarbeek in beroep tegen afgekeurde vergunning voor heraanleg Louis Bertrandlaan
Op de plannen van de heraanleg van de Louis Bertrandlaan kwam veel kritiek. Er zouden namelijk 108 bomen gekapt worden, die na de werken slechts zouden worden vervangen door 77 nieuwe exemplaren. Tegen die bomenkap lanceerden buurtbewoners een petitie. Aan de verkeerssituatie op de drukke laan zou zo goed als niets veranderen, en ook daar kwam heel wat kritiek op.
Ook hielden de plannen volgens critici weinig rekening met Good Move. Volgens het gewestelijke mobiliteitsplan is de Louis Bertrandlaan bedoeld voor lokaal verkeer, maar verkeersfilters wil het gemeentebestuur er niet.
Hoewel het project in juli nog een positief advies van de overlegcommissie kreeg onder voorwaarden, heeft Urban.brussels de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning geweigerd. Daartegenin gaat de gemeente nu in beroep.
Lange adem
De heraanleg van de Louis Bertrandlaan is een proces van lange adem. Al in de vorige legislatuur waren er plannen voor de heraanleg van de laan die in 1905 werd aangelegd, maar die kwamen uiteindelijk niet tot uiting.
In 2020 werd de laan, die de Sint-Servaaskerk op de Haachtsesteenweg met het Josaphatpark verbindt, erkend als beschermd landschap. Na opmerkingen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen werden er nieuwe plannen ingediend.
Het openbaar onderzoek naar de plannen ging uiteindelijk van start in mei 2021.
Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , Marc Weber , frédéric nimal , gemeenteraad Schaarbeek , Louis Bertrandlaan