Het gemeentelijk stadion van Sint-Joost-ten-Node krijgt een grondige make-over. De iconische, maar aftandse witte hoofdtribune gaat tegen de vlakte. In ruil komen er twee kunstgrasvelden, een tribune met 1.500 zitplaatsen en een omnisportzaal. Kostprijs: 14 miljoen euro. Met ook een nieuw administratief centrum en de bouw van een meertalige school stapelt burgemeester Emir Kir de miljoeneninvesteringen op.
Er zit geen glas meer in de raamkozijnen van het in 1915 gebouwde Georges Pètre Stadion. "Om de wind door te laten. Anders blaast die het dak zo de Ring op", grapt Hasan Salar. De voorzitter van FC Saint-Josse kijkt vanuit de opvallende, witte constructie uit over twee voetbalterreinen. Hier trok ooit Rode Duivel Dedryck Boyata voor het eerst voetbalschoenen aan.
Op de site van 35.000 vierkante meter in Evere - gepacht door de dichtbevolkte gemeente Sint-Joost - verrijst straks een van Brussels grootste sportparken. De rugby- en petanqueclub blijven. De tennishall, het basketbalveld, de twee grasvelden en iconische tribune gaan tegen de vlakte. Daarvoor komen twee synthetische voetbalvelden, een moderne tribune met een capaciteit voor 3.000 fans, een nieuwe cafetaria, een tennisveld, een skatepark en een omnisporthal in de plaats.
Het Tennoodse schepencollege trekt liefst 14 miljoen euro uit om de nagelnieuwe sportsite uit de grond te stampen. Wie daar het meest van profiteert, is FC Saint-Josse. De voorbije jaren barstte de Brusselse eersteprovincialer uit zijn voegen. Sinds de oprichting ervan in 2013 sloten meer dan 500 voetballers zich aan. Bijna 80 procent daarvan bestaat uit jeugd.
"De ligging van deze terreinen is onze grootste troef", verklaart voorzitter Salar, een goede vriend van burgemeester Emir Kir. "Heel makkelijk bereikbaar vanuit Zaventem en Kraainem, naast de Europese gemeenschap en uiteraard ook dichtbij voor de Tennoodse jeugd. Deze club weerspiegelt de Brusselse diversiteit."
De bouw van de sportinfrastructuur zal starten in 2021, twee jaar later moeten de werken klaar zijn.
Investeringswoede
Het is slechts één van de vele investeringen die burgemeester Kir de voorbije maanden aankondigde. Om de parkeercapaciteit in de dichtbevolke gemeente op te drijven, trekt Sint-Joost 6 miljoen euro uit voor de renovatie van de Scailquingarage. Ook het pas aangekochte administratief centrum - voor een slordige 5 miljoen euro - heeft een opknapbeurt van nog eens 2 miljoen euro nodig.
Voeg daar gerust de aankoop van het gemeentelijk containerpark (680.000 euro) en een nieuw atelier voor stadsmeubilair (775.000 euro) aan toe. Dans la foulée kondigde het Tennoodse college ook nog een renovatieplan voor de stoepen aan en de bouw van een meertalige school. Welke impact die projecten zullen hebben op de schatkist is niet duidelijk.
Rijke gemeente
Er wordt Kir aankondigingspolitiek verweten, maar de burgemeester voert zijn plannen meestal wel uit. "Kirs grote geluk is dat er veel geld is", erkent oppositielid Frederic Roekens (Groen). De inwoner van Sint-Joost-ten-Node behoort tot de armste van België, maar de gemeente komt makkelijk rond. Jaarlijks vloeien er 10,5 miljoen euro aan belastingen op kantoorruimten en hotels binnen. Daardoor is er per inwoner bijna dubbel zoveel geld te besteden als in Schaarbeek.
"Of dat ook goed geïnvesteerd wordt, is een andere zaak", aldus Roekens. "Het college kan zich beter dan elke andere gemeente permitteren om het geld door ramen en deuren te smijten."
Lees meer over: Evere , Sint-Joost-ten-Node , Stedenbouw , Sport , Emir Kir , FC Saint-Josse , Hasan Salar , Georges Pètre Stadion , Frédéric Roekens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.