Aan de beruchte stellingen van het Justitiepaleis is woensdagochtend een spandoek verschenen dat de jarenlange stilstand van de renovatie van het Justitiepaleis bekritiseert. Rond het gebouw staan al bijna 40 jaar stellingen, pas deze maand kwam er schot in de zaak. Impact, een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in jobs voor bouw en techniek, liet het spandoek plaatsen. Later op de dag werd het spandoek verwijderd door de Regie der Gebouwen.
Spandoek aan Justitiepaleis bekritiseert 'eeuwige stellingen'
“Dear politicians, it’s our turn. And it won’t take us 40 years to get this job done”, zo luidt het opschrift van het spandoek. Vrij vertaald: als de opdracht om het Justitiepaleis te renoveren aan vakmensen was overgelaten, dan zouden rond het gebouw al lang geen stellingen meer staan.
Eerder deze maand kwam het nieuws dat de restauratie van de voorgevel van het monumentale gebouw van start was gegaan. Het gerechtsgebouw is voorzien om in 2030 opnieuw te blinken als voorheen. De stellingen staan er sinds 1984. Het inspireerde Impact om het spandoek op te hangen.
'Neem een voorbeeld aan vakmensen'
"De stellingen zijn een symbool geworden van een gebrek aan daadkracht bij beleidsmakers. Met deze ludieke actie willen we hen aansporen om een voorbeeld te nemen aan vakmensen", zegt Isabelle Dumortier, marketingverantwoordelijke bij Impact. "Het is algemeen geweten dat vakmensen van aanpakken weten, het zijn doeners met een oplossingsgerichte aanpak. We zijn er dan ook van overtuigd dat zij het probleem veel sneller zouden hebben opgelost en dat beleidsmakers veel van hen kunnen leren als het aankomt op daadkracht. Nu de vaklui eindelijk aan de slag kunnen, zullen de werken ongetwijfeld heel snel resultaat tonen."
Met de actie wil Impact ook aantonen hoe belangrijk vakmensen zijn in de samenleving. " Als het erop aankomt om dingen écht te realiseren, kijken we allemaal naar vakmensen. Zij bouwen letterlijk aan de wereld van morgen en houden ons welvaartsmodel in stand. Toch stellen we vast dat technische jobs en opleidingen vaak ondergewaardeerd worden. Met deze actie willen we bijdragen aan de herwaardering van vakmensen in onze samenleving", besluit Dumortier.
Proces verbaal
De Regie der Gebouwen liet het spandoek later woensdagochtend verwijderen, meldt persbureau Belga. Ook werd een proces-verbaal opgemaakt voor inbraak. Mogelijk worden ook "andere maatregelen" genomen tegen Impact, dat het spandoek liet aanbrengen.
Impact heeft volgens de Regie der Gebouwen "niets te maken met de werken aan het Paleis van Justitie, noch met de Regie der Gebouwen". De dienst betreurt de actie, waar zij naar eigen zeggen niet van op de hoogte was.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , renovatie Justitiepaleis , impact vzw
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.