De jarenlange vertraging bij de werken aan het Rogierplein heeft verschillende oorzaken. De keuze om een complex project ook nog eens op te delen in stukjes bleek nefast voor de timing, legde minister voor Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) uit in het parlement.
Vertraging Rogier: complexe werken gesplitst in schijfjes
In 2006 al schreef toenmalig minister voor Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) een architectuurwedstrijd uit voor het nieuwe Rogierplein. Xaveer de Geyter (XGDA) won met een ontwerp met luifel.
Anno 2017 staat de luifel er dan wel, helemaal af is het plein nog steeds niet. Met name de bedekking van de luifel is nog steeds niet afgewerkt.
Recent bleek nog dat de vertraging het Gewest 1,2 miljoen euro heeft gekost. Dat geld gaat naar een aannemer die vond dat hij schade had geleden door de vertraging.
Hoe kan een project zolang uitlopen? In de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement gaf bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) maandag tekst en uitleg.
De complexiteit van het project, met onder meer een reuzenluifel op maat én een ingrijpende renovatie onder het plein richting metrostation, is één van de redenen. Verschillende fases van het project moesten daarbij wachten op elkaar.
Besparen
Een tweede reden is dat de vorige minister Brigitte Grouwels (CD&V), die Smet tussen 2009 en 2014 opvolgde, besloot om te besparen op het project. Dat gebeurde door andere materialen te kiezen, maar ook door de werken aan het plein en de luifel in verschillende schijfjes op te delen. Dat leidde dan weer tot een gebrekkige coördinatie tussen de verschillende partijen.
Smet vroeg zich in de commissie af of het niet beter was geweest om met één en dezelfde aannemer te werken voor het geheel. De minister stelde ook vast dat het lastenboek over de luifel van 2012 te weinig details bevatte, waardoor de studietijd voor de werken enkele maanden langer duurde.
Smet kondigde ook al aan dat hij een audit zal bestellen over de werken nadat die zijn afgerond. Het Gewest spande ook een juridische procedure aan tegen de tijdelijke vereniging die de luifel bedacht en bouwde.
De kosten voor de werken aan plein en luifel liepen de voorbije jaren fors op. In 2015 al bleek dat de uiteindelijke prijs 42 miljoen euro zou bedragen, in plaats van de oorspronkelijk begrote 34 miljoen. En dat was nog voor bleek dat het Gewest ruim één miljoen schadevergoeding mag ophoesten.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Stedenbouw , luifel , rogierplein , Pascal Smet , Brigitte Grouwels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.