‘We zijn vertrokken voor een juridische guerrillastrijd,' zegt Pierre Ryckmans van Sauvons la friche Josaphat, als reactie op de toekenning van het bouwproject aan Axa-Eiffage op het voormalig spoorterrein in Schaarbeek.
'Vertrokken voor juridische guerrillastrijd': actiegroepen tegen beslissing Josaphat-site
De petitie 'Sauvons la friche' heeft intussen 20.250 handtekeningen verzameld. Daarin wordt gevraagd om het voormalige spoorterrein te vrijwaren van bouwprojecten omdat het van hoge biologische waarde is.
De actiegroep heeft ook, samen met Natagora, Natuurpunt, Bral en een aantal buurtcomités, een alternatief voorgesteld zodat er toch woningen kunnen komen aan het spoorterrein, maar dan op het oostelijke deel, rechts van de sporen.
Maar de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), eigenaar van het terrein, is toch doorgegaan met de concurrentiële dialoog uit 2017, waardoor vandaag een bouwproject is toegewezen voor 509 woningen aan het consortium Axa-Eiffage op het westelijke deel, volgens de actievoerders het meest biodiverse stuk van de friche Josaphat.
"Biodiversiteit behoort tot het verleden"
"Natuurlijk zijn we ontgoocheld," zegt Pierre Ryckmans van Sauvons la friche. "Maar we hadden ons wel op het slechte nieuws voorbereid. Het enige voordeel is dat nu iedereen met eigen ogen kan zien dat de biodiversiteit van vandaag tot het verleden zal behoren als dit project er komt."
"Staatssecretaris van Wonen Nawal Ben Hamou (PS), toch een onverdachte bron in deze, geeft zelf toe dat er minstens 17.000 woningen leegstaan in Brussel. Als we het equivalent willen in nieuwbouw, dan kost ons dat zes jaar (à rato van 3000 woningen per jaar). In plaats van die leegstaande woningen te activeren, zal men nu een natuurgebied opofferen. Dat valt moeilijk te begrijpen," zegt Ryckmans.
Hij haalt ook uit naar Ecolo en Groen. "Het is wellicht toeval, maar net deze week is er beslist om ook te gaan bouwen op de Donderberg (in Laken) en er worden wooncontainers geplaatst op het Kwartelveld (in Watermaal-Bosvoorde). Allemaal groene gebieden. De ecologisten in de Brusselse regering zeggen wel dat ze voor de vrijwaring zijn van de biodiversiteit, maar in de feiten valt daar niet veel van te merken. Het blijft bij goede intenties."
Sauvons la friche heeft zich niet alleen psychologisch voorbereid op deze nieuwe stap in het Josaphat-dossier, maar ook juridisch. Ryckmans: "Het project komt er zonder Richtplan van Aanleg. Dat betekent dat de weg open ligt voor een juridische guerrilla. Er moeten nog bouwvergunningen worden aangevraagd. Bij elke vergunningsaanvraag zullen we beroep aantekenen." Sauvons la friche is hiervoor een crowdfunding gestart.
Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Stedenbouw , Josaphat site , Pierre Ryckmans , Nawal Ben Hamou , Maatschappij voor stedelijke Inrichting , Axa-Eiffage