“We zijn helemaal niet tegen sociale woningen en als we de wachtlijsten zien beseffen we dat ze hoogstnodig zijn, maar we vragen ons af waarom ze zo dichtbij elkaar moeten gebouwd worden”, aldus het wijkcomité.

Wijkcomité in Anderlecht start petitie tegen 170 sociale woningen: ‘Geen Peterbos 2'

ZM
© BRUZZ
24/05/2021

De buurtbewoners van de Adolphe Prinsstraat in Anderlecht hebben 250 handtekeningen verzameld voor een petitie tegen de 170 sociale woningen die er voor het project ‘Prins’ zouden komen in 2022. “We snappen dat sociale woningen nodig zijn, maar dit project is op vlak van mobiliteit en leefbaarheid niet haalbaar”, zegt Anne Mertens van Quartierbroekwijk.

De Brusselse Gewestelijke huisvestingsmaatschappij kondigde in 2019 aan 170 nieuwe sociale woningen en een nieuwe crèche te willen plaatsen. Tijdens het openbaar onderzoek schakelden de buurtbewoners van de Sylvain Dupuislaan, Adolphe Willemijnsstraat en Adolphe Prinsstraat een advocaat in om verschillende aanpassingen aan dat project te eisen.

Er werd hen beloofd dat de plannen voor uitvoering zouden herzien worden, maar nu twee jaar later vinden ze dat het project nog steeds niet voldoet aan wat voor hen leefbaar is.

"Twee jaar geleden hebben we gelijk gekregen, maar nu blijkt dat ze heel wat elementen niet hebben aangepast. Het lijkt alsof ze die 170 appartementen zullen plaatsen, zonder dat iemand dat kan tegenhouden”, reageert Anne Mertens, die het buurtcomité heeft opgericht.

‘Domper voor mobiliteit’

Volgens de buurtbewoners zal het nieuwe woonproject een totale congestie op vlak van mobiliteit veroorzaken. “In de plannen beweren ze dat het project geen effect op de mobiliteit zal hebben, maar je moet hier eens komen kijken tijdens de spitsuren. Drie scholen, een kribbe, Westland Shopping Center, Peterboswijk, … het zorgt nu al voor stilstaand verkeer van minstens 45 minuten. Hoe wil men dit dan aanpakken als er nog eens 170 woongelegenheden bijkomen met 85 parkingplaatsen en een kribbe van 46 kinderen?”

“Wordt dit een Peterboswijk twee? In Anderlecht zitten we al lang boven het gewestelijke gemiddelde, maar de rijkere gemeentes hebben slechts tussen de 4 en 7 procent aan sociale woningen”

Anne Mertens, oprichter van Quartierbroekwijk

Mertens van het wijkcomité legt uit dat er voor de tijd van de bouwwerken een mobiliteitsplan is voorzien, maar vraagt zich af hoe zoiets in de realiteit nuttig kan zijn als het verkeer maar via een straat naar het centrum van Anderlecht kan rijden.

Bovendien betreurt het wijkcomité het verlies van een groene zone, er zouden namelijk ook 30 bomen meer dan voorzien verdwijnen, en vrezen ze dat de bouwwerken voor schade aan hun woningen zal zorgen, zoals verzakkingen en scheuren.

Naar Raad van State

“We zijn helemaal niet tegen sociale woningen en als we de wachtlijsten zien beseffen we dat ze hoogstnodig zijn, maar we vragen ons af waarom ze zo dichtbij elkaar moeten gebouwd worden”, zegt Mertens.

“Wordt dit een Peterboswijk twee? In Anderlecht zitten we al lang boven het gewestelijke gemiddelde, maar de rijkere gemeentes zoals Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde hebben slechts tussen de 4 en 7 procent aan sociale woningen.”

Het buurtcomité heeft de petitie voorgelegd en hoopt dat het project alsnog kan herzien worden. “Volgens het eerste openbaar onderzoek moesten er minstens twintig appartementen minder komen. We willen dat het leefbaar blijft.” Afhankelijk van de uitslag van het openbaar onderzoek zegt Anne Mertens dat het buurtcomité overweegt naar de Raad van State te stappen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni