88 procent van de Brusselse vrouwen werd al lastiggevallen op straat

Charlotte Deprez
© BRUZZ
22/12/2023
Updated: 23/12/2023 08.27u

88 procent van de Brusselse vrouwen werd al lastiggevallen op straat. Dat blijkt uit een onderzoek van het internationale initiatief Stand Up Against Street Harassment. Daarom werd vandaag de actie 'All I want for Christmas is safer streets' gelanceerd, waarbij de kerstverlichting in de Kruidtuinstraat in Sint-Joost-ten-Node in het teken staat van straatintimidatie tegen vrouwen.

Een onderzoek van Stand Up Against Street Harassment, een internationaal initiatief van Right to Be en L’Oréal Paris in samenwerking met Blijf Van Mijn Lijf, toont opnieuw verontrustende statistieken over onveiligheid van vrouwen op straat. Zo werd 88 procent van de vrouwen in Brussel al lastiggevallen op straat. In Wallonië is dat 84 procent, en in Vlaanderen 81 procent.

Het gaat zowel om verbaal als fysiek geweld. Zo geeft een op de drie vrouwen in Brussel aan dat ze al eens werd achtervolgd. Ook kreeg een op de drie al beledigende opmerkingen naar het hoofd geslingerd. Catcalling komt het meest voor in Brussel. 13 procent van de Brusselse vrouwen gaf aan daar slachtoffer van te zijn, tegenover bijna 7 procent in Vlaanderen en bijna 4 procent in Wallonië. (Lees verder onder de infografiek)

Het onveiligheidsgevoel is daarom groot. Een op de zes vrouwen in Brussel geeft aan zich zelden of nooit veilig te voelen alleen op straat. Daarnaast nemen de vrouwen allerlei maatregelen, zoals vermijden om op bepaalde uren op straat te komen (51 procent), een andere route nemen (32 procent), een gsm in de hand houden om meteen iemand te kunnen bellen (25 procent), de kleding aanpassen (23 procent), en een ander vervoermiddel nemen, zoals een taxi (28 procent).

Heel wat vrouwen voelen zich zelfs zo onveilig dat ze voorwerpen bij zich hebben die ze kunnen gebruiken als wapen. Maar liefst 42 procent van de vrouwen in Brussel, tegenover 32 procent in heel België, houdt sleutels of een ander voorwerp bij de hand om zich te kunnen beschermen.

'All I want for Christmas is safer streets'

Om straatintimidatie aan te klagen lanceert Stand Up Against Street Harassment daarom de actie 'All I want for Christmas is safer streets', met aangepaste kerstverlichting in de Kruidtuinstraat in Sint-Joost-ten-Node. De installatie toont wat vrouwen regelmatig moeten ondergaan wanneer ze alleen op straat komen.

"Sinds enkele jaren wordt straatverlichting steeds vaker uitgeschakeld om lichtvervuiling tegen te gaan. Op zich is dat een goed initiatief, maar het voedt ook het onveiligheidsgevoel bij vrouwen. De overgrote meerderheid voelt zich het onveiligst in het donker en zou zich veiliger voelen als straten beter verlicht zouden zijn", klinkt het in een persbericht.

20232212_safer streets kerstverlichting_(c)Stand Up Against Street Harassment

| De kerstverlichting in de Kruidtuinstraat in Sint-Joost-ten-Node staat in het teken van straatintimidatie tegen vrouwen.

Zwaardere straffen

Bijna alle respondenten van de enquête vinden dat politie en overheid meer aandacht moeten besteden aan de problematiek en met oplossingen moeten komen. Ze verwachten ook dat het justitiesysteem haar verantwoordelijkheid neemt en zwaardere straffen oplegt om potentiële daders af te schrikken.

Sinds de spraakmakende documentaire 'Femme de la rue' in 2012 het probleem van straatintimidatie in Brussel in de kijker zette, heeft de overheid enkele maatregelen ingevoerd. Toch schieten die nog tekort, vindt documentairemaakster Sofie Peeters, die vandaag woordvoerder is van de vzw Blijf Van Mijn Lijf.

Brussel schrijft sinds 2012 boetes van 250 euro uit voor straatintimidatie, "maar die worden vooral uitgedeeld aan mensen die de politie beledigen", aldus het persbericht. Sinds 2014 is straatintimidatie door de invoering van de Seksismewet in heel België strafbaar. Daders riskeren boetes van 50 tot 1000 euro en celstraffen van een maand tot een jaar. De vraag blijft hoe vaak die in de praktijk doorgevoerd worden.

"Genoeg is genoeg", zegt Peeters. "Deze onthutsende cijfers onderstrepen de dringende behoefte aan gerichte interventies en gezamenlijke inspanningen om een veiligere en meer respectvolle publieke sfeer voor vrouwen te creëren. Iedereen heeft het recht om zich vrij te kunnen bewegen zonder angst."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni