Tot het einde van augustus mogen er in België geen ‘massa-evenementen’ plaatsvinden. Die coronamaatregel treft ook de concertzaal Ancienne Belgique. Het zomerevenement ‘Boterhammen in het Park’ valt zo goed als zeker in het water. En daarnaast moet er nog eens voor onnoemelijk veel concerten een nieuwe datum worden gezocht. “Dat is een huzarenwerk, maar de puzzel lijkt vooralsnog wonderwel in elkaar te vallen”, zegt artistiek directeur Kurt Overbergh.
AB: ‘Verplaatsen van concerten is gigantische mallemolen’
Wie hoop koesterde om deze zomer met een overvolle concert- en festivalagenda de angst voor het coronavirus uit zijn lijf te dansen, zag dat idee eergisteren in rook opgaan. Want afgelopen woensdag kondigde premier Sophie Wilmès (MR) de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad aan om alle massa-evenementen tot en met eind augustus te verbieden.
‘Iedereen op technische werkloosheid’
Voor tal van cultuurinstellingen is dat een harde noot om kraken, zo ook voor concertzaal Ancienne Belgique. Het zomerevenement ‘Boterhammen in het Park’ eind augustus valt zo goed als zeker in het water. Maar Kurt Overbergh, artistiek directeur bij AB, heeft vooral moeite met de onvoorspelbaarheid van de verspreiding van het virus.
"Niemand weet hoe lang dit zal duren. Die gedachte vergt de nodige flexibiliteit en maakt het bijzonder moeilijk om een programmatie voor het najaar in elkaar te knutselen"
“Het grootste probleem is de onduidelijkheid die gepaard gaat met deze situatie. Niemand weet hoe lang dit zal duren. Als er een tweede golf komt, dan worden de kaarten opnieuw geschud. Die gedachte vergt de nodige flexibiliteit en maakt het bijzonder moeilijk om concerten te verplaatsen en een programmatie voor het najaar in elkaar te knutselen. Met al die (internationale) artiesten is het een huzarenwerk om bijvoorbeeld de vele zalen bij een Europese concerttoer op elkaar af te stemmen. Toch lijkt de puzzel vooralsnog wonderwel in elkaar te vallen.”
Overbergh weet zelf nog niet wat de eigenlijke impact zal zijn van deze crisis. “Zo goed als alle werknemers staan bij ons op technische werkloosheid. Ik heb de indruk dat dit goed verloopt en de bedragen vlot op de rekeningen worden gestort. Maar om zicht te krijgen op de financiële schade voor de AB in zijn geheel is het nog te vroeg. Daarvoor is het wachten op het einde van de crisis. De kans bestaat dat we de hardste klap pas zullen voelen begin volgend jaar.”
‘Positief signaal van Jambon’
De AB beschikt volgens de artistiek directeur (voorlopig) over voldoende reserves om de crisis te overleven. Maar hij heeft wel begrip voor de oproep van festivals als Couleur Café voor meer steun vanuit de overheid.
"Ik las dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de inperking van de projectsubsidies gaat terugdraaien. Dat is een positief signaal"
“Het is heel jammer dat dit fantastische festival dit jaar niet doorgaat. Hopelijk komt er voldoende steun vanuit de overheid om de cultuursector. Ik las dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor Cultuur, de inperking van de projectsubsidies gaat terugdraaien. Dat is een positief signaal”, zegt Overbergh, waarna hij een lans breekt voor de theaterwereld.
“Die sector zal het nog zwaarder te verduren krijgen. Daar wordt gewerkt met een heleboel freelancers en schema’s die al maanden op voorhand vastliggen. Aan de meeste theaterproducties wordt langer dan een jaar gewerkt met meestal verschillende acteurs die niet uit hetzelfde gezelschap komen. Dat is een groot probleem waarvoor geen draaiboek of pasklaar antwoord bestaat.”
‘Solidariteit is veelbelovend’
Bij Couleur Café rekenen ze naast de overheid ook op de bezoeker om het festival er weer bovenop te helpen. Volgens Overbergh zit daar zeker muziek in. Hij merkt op dat de mensen bereid zijn om in dat systeem mee te gaan.
“Het is en blijft wachten op cijfers, maar we zien dat verschillende concertgangers het bewust nalaten om het geld van hun ticket terug te vragen. Veel muziekliefhebbers zijn ook tevreden met een voucher met hetzelfde bedrag die recht geeft op een ander evenement in de AB. Daardoor blijft het geld in de sector en dat kan op termijn zeker het verschil maken. De solidariteit bij de bevolking is alvast veelbelovend”, aldus Overbergh nog. (lees verder onder de afbeelding)
Stad behoudt werkingssubsidies
Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) overlegt momenteel met de verschillende culturele operatoren van de stad. Of dat ook betekent dat sommige evenementen wel zullen mogen doorgaan, wil Houba (nog) niet gezegd hebben.
"Als verantwoordelijke op lokaal niveau, moet ik wachten op preciezere richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad om deze zomer eventueel evenementen op kleinere schaal te laten plaatsvinden in de buurten van onze stad", zo klinkt het.
De stad Brussel kondigde wel al aan dat ze de culturele sector verder blijft ondersteunen. De werkingssubsidies die al toegekend werden aan de culturele operatoren, haar musea, theaters en culturele centra, blijven behouden.
Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , Events & Festivals , Ancienne Belgique , kurt overbergh , coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.