| Het Noordplein voor het Noordstation (links). Rechts op de foto bevindt zich een grote vestiging van BNP Paribas Fortis. De bank zet nu 's avonds een lijfwacht in om personeel te vergezellen tot aan het station

Alcoholverbod en extra politiepatrouilles rond Noordstation

SDS
© BRUZZ
07/10/2021

Sinds dinsdag is er een alcoholverbod van kracht in de Brabantwijk rond het Noordstation, om overlast en criminaliteit in de wijk te verminderen. De politie belooft ook 'grootschalige acties'. Een overleg met de burgemeesters, de politiezone en het kabinet van staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zal georganiseerd worden, aldus de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Niet alleen de handelaars in de Brabantwijk klagen over een groeiende onveiligheid. Bank BNP Paribas Fortis zet voor haar filiaal aan de andere kant van de spoortunnel, op het einde van de Vooruitgangstraat, een lijfwacht in om personeel dat 's avonds werkt te vergezellen naar het station.

“Het gaat vooral om mensen die in ons contactcenter werken, dat om 22 uur sluit”, zegt woordvoerster Hilde Junius aan BRUZZ. “Na 20 uur is het heel wat kalmer in de buurt. Die mensen moeten na hun shift het Noordplein oversteken, en klagen over de hangjongeren die hen vooral verbaal belagen." Junius weet niet wanneer de beslissing werd genomen om de lijfwachten in te huren en wat hun mandaat precies is.

Andere voorbeelden van bedrijven in de buurt die maatregelen hebben genomen zijn niet meteen te vinden. Veel organisaties hebben nog een versterkt thuiswerkregime, en weinig of geen medewerkers die 's avonds laat pas naar het station hoeven. "De ingang van het station ligt op ongeveer 50 meter van de uitgang van ons gebouw en dit gebied staat onder videobewaking", zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën aan de Koning Albert II-laan. "Ons gebouw zelf wordt 24 uur per dag bewaakt door een bewakingsdienst."

Zichtbaar patrouilleren

Maar de politie is zich bewust van de situatie in de wijk rond het Noordstation, zegt woordvoerster Audrey Dereymaeker van de lokale zone Noord, en neemt "sinds het begin van dit jaar, maar zeker sinds de zomer" een aantal maatregelen om de wijk te beveiligen, en tegelijk ook het onveiligheidsgevoel aan te pakken.

"We hebben extra patrouilles, eerst rond het Noordstation geconcentreerd maar op vraag van bedrijven en lokale handelaars nu ook meer in de wijken rond het station, richting Aarschotstraat. Bedrijven vroegen ons expliciet om zichtbaar te patrouilleren in de wijk wanneer pendelaars aankomen en vertrekken, zodat ze zich veilig voelen. Daarvoor werken we samen met de federale politie. Natuurlijk is het daarbij onmogelijk om individuele pendelaars te begeleiden."

De politiezone merkte het afgelopen jaar een verhoogd aantal diefstallen, diefstallen met geweld en vechtpartijen. Zowel bewoners als pendelaars worden daar slachtoffer van.

"We merkten dat die diefstallen en verstoringen van de openbare orde het gevolg zijn van meer dronken mensen op straat", zegt Dereymaeker. "Daarom is de zone heel blij dat de gemeenteraden van Schaarbeek en Sint-Joost haar advies hebben gevolgd en er sinds deze dinsdag een nachtelijk alcoholverbod geldt op de openbare weg in de Brabantwijk, tot aan het Liedts- en Koninginneplein."

Het verbod geldt van 20 uur 's avonds tot 8 uur 's morgens. Ook in de zomer van 2019 werd in de wijk al zo'n verbod ingevoerd, dat later zelfs werd uitgebreid naar een totaalverbod, ook overdag.

Straatintimidatie

Specifiek in de Aarschotstraat blijven de klachten over onveiligheid en geweld toenemen, en dus is de zone daar samen met de federale politie de komende tijd grootschaliger operaties van plan. Dereymaeker kan daar niet over uitweiden. "We zijn verder ook met de burgemeesters aan het kijken hoe zij kunnen helpen om de wijk te beveiligen."

Omdat vrouwelijke werknemers van de aanwezige bedrijven specifiek klagen over opdringerige mannen, is de politiezone in september verder nog herbegonnen met haar acties rond straatintimidatie. "We hebben twee preventieve acties gehouden, en een repressieve (met een 'lokvrouw', red.). Daarbij zijn deze keer geen pv's uitgeschreven, maar we blijven die acties verderzetten."

Politiek overleg

Na een schietpartij begin september in de Aarschotstraat vroegen de lokale handelaars samen met de twee burgemeesters Cécile Jodogne (Défi, Schaarbeek) en Emir Kir (onafhankelijk, Sint-Joost) een dringend politiek overleg met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Dat overleg heeft nog niet plaatsgevonden, maar zal wel worden georganiseerd. De ministeriële kabinetten zullen daarbij samenzitten met beide burgemeesters en de politiezone, laat Verlindens woordvoerster, Marie Verbeke, weten aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , alcoholverbod , alcohol , Audrey Dereymaeker , Politiezone Noord , Noordstation , veiligheid Noordstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni