De Brusselse hulpverlener Olivier Vandecasteele, die sinds 24 februari in een Iraanse cel zit, is een hongerstaking begonnen om te protesteren tegen de "onmenselijke behandeling" waarvan hij slachtoffer is. Dat meldden zijn familie en vrienden dinsdag in een persbericht.
Brusselse hulpverlener Olivier Vandecasteele in hongerstaking in Iraanse cel
De Belgische consulaire diensten konden maandag, na zeven weken zonder nieuws, nog eens spreken met Vandecasteele. Uit het gesprek blijkt dat de hulpverlener nu "278 dagen in volledige afzondering" heeft doorgebracht "in een keldercel zonder ramen". Volgens zijn familie komen deze "onmenselijke omstandigheden" overeen met marteling.
"Zijn gezondheidsproblemen nemen toe, waaronder aanzienlijk gewichtsverlies, bloedzakken op zijn tenen, verlies van vingernagels en zorgwekkende tand- en maagproblemen", klinkt het. Ook zijn weerstandsvermogen en psychologische toestand zijn aanzienlijk verslechterd. Volgens zijn familie is Vandecasteele ook al veertien dagen in hongerstaking en nuttigt hij 's ochtends enkel wat brood en water.
Tijdens het onderhoud meldde Vandecasteele verder dat hij voor een rechtbank was verschenen zonder dat de Belgische autoriteiten en zijn Iraanse advocaten daarvan op de hoogte waren gesteld. Tijdens die zitting zijn de klachten aan zijn adres behouden, zonder dat bekend is wat de precieze aard ervan is.
Gevangenruil met Iran
De familie en vrienden van Olivier vragen daarom de Iraanse autoriteiten "zich terughoudend en evenwichtig op te stellen bij de behandeling van Olivier". Tegelijk herhalen ze de oproep aan de Belgische regering om alles in het werk te stellen om hem vrij te krijgen. De Kamer had in juli al het licht op groen gezet voor de omstreden gevangenruil met Iran.
Buitenlandse Zaken laat weten dat de ambassadeur in Iran contact had met Olivier Vandecasteele en de "belangrijke zaak" van nabij volgt. De overheidsdienst zegt dat de Iraanse ambassadeur in België zal geconvoceerd worden, maar verdere commentaar geeft ze niet.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Olivier Vandecasteele