Veranderingen in de aanwervingsprocedures van politieagenten leiden tot een concurrentiestrijd tussen politiekorpsen. De Brusselse zones schuiven vooral hun veelzijdigheid naar voren als troef. Van de Brusselpremie blijft volgens de vakbond aan het einde van de maand niet veel meer over.
| Sommige zones schuiven gadgets naar voren om rekruten te lokken. De zone Brussel-Hoofdstad - Elsene oefende eerder dit jaar met een counterdrone wapen.
Zo’n 160 vacatures staan er momenteel open in de politiezone West (Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem). Op een ploeg van 1.010 agenten is dat een aanzienlijk aantal, dat bovendien al 2 jaar ongeveer gelijk blijft. In Brussel-Hoofdstad - Elsene zijn er zo’n 100 vacatures op een ploeg van 2.700 personeelsleden en in Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) een dertigtal op zo’n 1.000 agenten.
Het personeelstekort bij de politie laat zich ook in de Brusselse zones voelen. Naar schatting zijn er zo’n 4.000 politievacatures in heel het land. Zo’n 1.500 tot 2.000 situeren zich op het niveau van de lokale zones. “Jarenlang hebben we besparingsronde na besparingsronde gezien”, klaagt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. “De tekorten die we sinds 2006 of 2007 hebben opgebouwd, vul je niet zomaar weer aan. Deze regering heeft extra geld op tafel gelegd om extra personeel aan te kunnen werven, maar het is een werk van de lange termijn en dat is altijd moeilijk in ons land.”
Snellere testprocedure
Om de personeelsproblemen aan te pakken, is vanaf september de testprocedure beter gestroomlijnd. Waar die in het verleden tot anderhalf jaar in beslag kon nemen, zou die nu in 18 weken afgerond moeten zijn. Daardoor moeten er minder potentiële rekruten uitvallen omdat de tests te lang duren. Inhoudelijk is er nauwelijks iets veranderd, het is vooral de timing die beter afgestemd is.
'We hebben alleen geen helikopter en waterkanon, maar verder kun je iedere job bij ons doen'
Bij goed gevolg kunnen rekruten al direct na de tests, en dus voor de basisopleiding, solliciteren bij een lokale zone waar plaats is. Ook dat is nieuw, want in het verleden wist een kandidaat pas tijdens of na de basisopleiding waar hij of zij terecht zou komen. Het maakt de situatie duidelijker voor nieuwe agenten, maar het leidt ook tot een toenemende concurrentiestrijd tussen lokale korpsen onderling.
“Vroeger moesten we publiciteit maken in de politiescholen, nu moeten we dat als een moderne werkgever al naar het algemene publiek doen”, legt Bart Van Nuffel, HR-directeur in de zone Brussel-Hoofdstad - Elsene uit wat er voor hen veranderd is. “Het wordt veel zichtbaarder. Wij werken met een dienst specifiek voor rekrutering die samenwerkt met professionele communicatiebureaus. We merken dat er steeds meer zones zijn die zichzelf visueel naar voren schuiven.”
De zone West trekt ook actief op pad om nieuwe rekruten te werven: via uitnodigingen op de diensten, de VDAB of 7de jaars in de opleiding beveiliging. “Aspirant inspecteurs en agenten zijn welkom om eens te komen kijken in onze zone”, zegt hoofdinspecteur Martijn Paes.
Unieke evenementen
De politie van randgemeente Zaventem pakt in Het Nieuwsblad uit met de drie Tesla’s die het korps ter beschikking heeft. De Brusselse zones willen zich vooral jobinhoudelijk laten opmerken. Paes van zone West: “Wij hebben ook een zeer goed onderhouden wagenpark, met mooie Volkswagen Tiguans, goed werkmateriaal en een gratis MIVB-abonnement. Maar we onderscheiden ons vooral doordat we als grote zone toch nog een zeer familiaal karakter hebben. Er zijn enorm veel mogelijkheden om door te groeien, zowel verticaal als horizontaal. We staan open voor ieders initiatieven en je hebt bij ons de mogelijkheid om aan grote dossiers te werken.”
De grote hoeveelheid aan jobs binnen het korps wordt ook in Brussel-Hoofdstad - Elsene naar voren geschoven. “We hebben alleen geen helikopter en waterkanon, maar verder kun je iedere job bij ons doen”, aldus Van Nuffel. “We bieden veel opleidingen aan. En er is het unieke aspect van werken in de hoofdstad met unieke evenementen.”
In de zone Noord, waar ze beduidend minder openstaande vacatures hebben, benadrukken ze hun speciale uurroosters en aandacht voor work-lifebalans. “We werken met shifts van 12 uur voor collega’s die patrouilleren, dat wordt vaak als iets positiefs gezien door collega’s die verder weg wonen”, zegt woordvoerster Audrey Dereymaeker. “Onze roosters zijn sowieso al vaak een jaar op voorhand bekend, wat het plannen met het gezin en vrienden voor velen een stuk gemakkelijker maakt.”
Brusselpremie
Tegelijk ontkennen de korpsen niet dat de Brusselse context vaak moeilijker is dan in kleinere gemeentes. “Het zijn niet de gemakkelijkste zones”, zegt vakbondsman Houssin. “Door de onderbezetting moeten de mensen daar veel uren doen. En het zijn niet de gemakkelijkste buurten om te werken.”
Onder meer daarom bestaat er een Brusselpremie voor agenten die wel in de hoofdstad willen komen werken. Volgens Paes van de zone West bedraagt die zo’n 200 euro bruto per maand bovenop het normale loon. “Daarnaast hebben wij nog een extra premie van 200 euro bruto voor wie een contract voor 7 jaar tekent. En dan is er nog een taalpremie van 110 euro netto voor beginnende agenten met een taalattest. Die is voor agenten die meer dan alleen Nederlands of Frans spreken. Maar ook voor andere talen die in onze buurten van pas komen, zoals Engels of Spaans, kun je die premie krijgen.”
Toch is de impact van die premie volgens Houssin verwaarloosbaar. “Vergeet niet dat de agenten geen kilometervergoeding krijgen. Als ze van elders in het land naar Brussel moeten rijden, kost dat ook veel geld. Zeker als er straks nog een stadstol wordt ingevoerd. Ik wil die premie toch relativeren.” Houssin wijst er verder op dat de taalpremie in alle zones geldt. “En je moet dat brevet altijd nog gaan halen, dat is ook niet gemakkelijk.”
“Die premie zetten wij dan ook niet centraal”, besluit Van Nuffel van de zone Brussel-Hoofdstad - Elsene. “Wij leggen de nadruk op de inhoud van de job en dat zou ook de grote motivatie moeten zijn.”
Of dat voldoende is om te concurreren met de Zaventemse Tesla’s, zal de komende maanden moeten blijken. Met de eerste lichting testers die half september begonnen is, zouden de zones begin volgend jaar moeten merken of hun campagnes succesvol geweest zijn.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Elsene , Evere , Ganshoren , Jette , Schaarbeek , Sint-Agatha-Berchem , Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Joost-ten-Node , Veiligheid , Brusselse politie , politie Brussel-Hoofdstad-Elsene , Politie Brussel-hoofdstad/Elsene , politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene , politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene , politiezone West , Politiezone Noord
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.