Voor de Sint-Anna Sint-Remi kliniek in Anderlecht wachten al minstens veertig mensen buiten op straat voor zij getest kunnen worden op covid-19. In de wachttent waren maar vijf plaatsen voorzien.
Dat kon BRUZZ ter plaatse vaststellen. "Ik ben met de auto gekomen, want dat leek me de veiligste optie, maar op de parking hangt nergens een pijltje naar het covid-centrum", vertelt een ooggetuige. "Na tien minuten zoeken heb ik het gevonden. Je moet een wachtnummertje halen in een loods, waar tegelijkertijd patiënten binnenkomen om hun test te laten uitvoeren. Het is ook de plek waar je informatie moet vragen, dus iedereen stropt op elkaar."
Buiten staat een wachttent voor wie op zijn test wacht, maar die telt maar vijf stoelen. Daarrond staat al een veertigtal mensen her en der door elkaar. "Je zou toch verwachten dat er pijlen staan om achter elkaar te wachten, maar nu staat iedereen zonder wachtrij op straat", zegt hij. "Dit zijn net situaties die je zou willen voorkomen."
Bij zijn huisarts vond de man in kwestie geen antwoord. "De huisarts zei dat het niet de moeite loont om naar een ander ziekenhuis te gaan, want dat het overal chaotisch is."
Een andere getuige vertelt aan BRUZZ dat zij drie uur in totaal gewacht heeft en van niemand duidelijke uitleg kreeg. "Iemand in de rij zei dat ik bloed moest laten trekken, dus heb ik dat gedaan, maar nadien zei de arts dat dat niet hoeft", vertelt deze vrouw. "Ik heb dan een nieuw nummertje moeten trekken en begon weer achteraan de rij."
Minder personeel
Vanuit het ziekenhuis (dat tot de CHIREC-groep behoort, red.) reageert de hoofdarts van het biologielabo, dokter Assaf Harb, dat hij inderdaad meer testen afneemt dan vorige week. "Maar de triageposten zijn federale materie en worden door de huisartsen geregeld. Zij zijn afgelopen vrijdag gestopt", aldus Harb. Sindsdien neemt de kliniek het zelf over. "Enkel ons eigen labo kan de testen analyseren, maar door de vakantieperiode zitten we met minder personeel en dus vertraging."
Niet al die testen zouden voor patiënten met symptomen dienen, zegt Harb. "We hebben maandag een heleboel mensen gezien die een verplichte test moesten afnemen om naar Marokko te reizen", vertelt Harb. Sinds dinsdag zijn de grenzen van Marokko weer open voor wie het land binnen wil, maar dan is een negatieve covid-test én een bloedprik vereist. Dat moet maximaal 48 uur op voorhand gebeuren. "Dat er woensdag opnieuw veel mensen stonden, komt omdat het triagecentrum dinsdag gesloten was door de nationale feestdag."
Om de drukte de komende dagen beter op te vangen, zal het ziekenhuis vanaf donderdag drie extra wachtcellen installeren. "Met respect voor sociale afstand", belooft Harb.
Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , Chirec , covid-19 , besmetting coronavirus , covid testing
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.