De pro-Palestijnse beweging Samidoun heeft geen toestemming gekregen voor een betoging op het Bethlehemplein in Sint-Gillis. Toch zijn er honderden manifestanten aanwezig. Volgens de politie verloopt het momenteel rustig.
Honderden manifestanten voor pro-Palestijnse betoging op Bethlehemplein
Op het Bethlehemplein in Sint-Gillis vindt zondagnamiddag een pro-Palestijnse betoging plaats. Dat werd aangekondigd via berichten op sociale media en het nieuws werd bevestigd door de politiezone Brussel Zuid.
De politie telde (rond 15.40 uur) zo'n 300 betogers, de organisatoren schatten hun aantal eerder op 1000. Het initiatief voor de manifestatie lijkt uit te gaan van Samidoun, het Palestinian Prisoner Solidarity Network. Ook de extreem linkse organisatie Secours Rouge had opgeroepen om naar de betoging te komen.
'Steun aan Palestina'
Sarah Lamarti heeft haar dochtertje meegenomen. Ze draagt haar baby op haar buik. “Ik ben hier vandaag om Palestina te steunen. Ik heb een tijdje in de Verenigde Staten gewoond en daar woonde ik samen met een Palestijns gastgezin. De bezetting raakt mij enorm. Hopelijk dat deze betoging een impact heeft en dat er verandering komt.”
Tussen de manifestanten zijn veel vrouwen en kinderen aanwezig. Dat merkt de man die de massa vanop het prieeltje ook op. Door zijn microfoon vraagt hij of de mannen ook wat luider kunnen zijn, “want ik hoor alleen maar vrouwenstemmen.”
I. Wouters en zijn vriendin, die liever anoniem blijft, willen tonen dat het Westen niet enkel Israël steunt. “De westerse media schetst voornamelijk een pro-Israëlisch beeld”, zegt hij. “Veel beelden die wij op sociale media zien, zoals Palestijnen die wegvluchten, worden niet getoond. We zijn hier aanwezig omdat we willen tonen dat wij wel aan hun kant staan.”
Buiten de massa staat Amal Amezian met twee andere vrouwen. Ze heeft een collectebus vast. In ruil voor een donatie krijgen de betogers een Palestijns vlaggetje, die in stapels in een plastic doos liggen. “We zamelen geld in voor humanitaire hulp in Gaza”, zegt ze. De naam van de organisatie wil ze liever niet vermelden, omdat alle humanitaire hulp geblokkeerd wordt en ze anoniem blijven.
“Alles verloopt hier rustig. Daar ben ik blij om. Uiteindelijk zijn we hier om de Palestijnen een hart onder de riem te steken. Ze zijn al jarenlang het slachtoffer van bombardementen en de bezetting. Nu ze hun volk verdedigen, worden ze gezien als onderdrukkers”, zegt ze. “Uiteindelijk wensen wij ook maar één ding: vrede tussen de Israëliërs en de Palestijnen.”
'Incidenten vermijden'
Burgemeester Jean Spinette (PS) uitte vooraf duidelijk zijn bezorgdheid over de actie: “Er circuleren heel wat berichten met de oproep op Whatsapp en Telegram. Er zouden ook mensen onderweg zijn vanuit Frankrijk. We willen absoluut vermijden dat er incidenten gebeuren op het populaire plein in onze gemeente.” Daarom gaf hij geen toelating voor de betoging.
Tot nu meldt de politie geen noemenswaardige incidenten. "Wij hebben van de burgemeester een duidelijk kader gekregen over wat absoluut niet getolereerd kan worden, zoals antisemitische gedragingen en liederen, en haatboodschappen", zegt politiewoordvoerder Sarah Frederickx. (Lees verder onder de foto)
Op affiches die de betoging aankondigen, staat dat het woord zal worden genomen door Mohammed Khatib, de Europese coördinator van Samidoun, en tevens lid van de organisatie Masar Badil, de 'Palestijnse Beweging voor het Alternatieve Pad'.
Die organisatie verwerpt op haar website elke onderhandeling met Israël, dat omschreven wordt als een 'zionistische entiteit', en beschouwt de Oslo-vredesakkoorden die in 1993 werden afgesloten tussen de PLO en Israël als 'rampzalig' en een 'totale mislukking'.
Vele burgerdoden
De betoging komt er net een week na het begin van een nieuwe oorlog tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas. De verrassingsaanval van Hamas op Israël kostte het leven aan meer dan 1.400 Israëli's, voornamelijk burgers. Dat was het grootste bloedbad in de geschiedenis van Israël.
De onophoudelijke Israëlische raketaanvallen op de Gazastrook als reactie op die verrassingsaanval hebben intussen ook al minstens 2.450 Palestijnse slachtoffers geëist, terwijl meer dan 9.200 mensen gewond raakten.
Luik en Amsterdam
Ook elders werd vandaag betoogd voor Palestina. In Luik kwamen 500 mensen bijeen. In Amsterdam telde de politie dan weer 10.000 betogers op de Dam, het centrale plein van de hoofdstad. In Wenen, Berlijn en enkele Franse steden werd zo'n betoging dan weer verboden.
Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , samidoun , pro-palestijnse manifestatie , betoging , bethlehemplein